BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Theresa May

Theresa May kockáztat a választással

2017.04.22., szombat 08:00

Az idei európai nagy választási év még fontosabb lett. Amellett, hogy most vasárnap tartják a francia elnökválasztás első fordulóját, illetve szeptemberben parlamenti választást rendeznek Németországban, Theresa May brit kormányfő a héten bejelentette, hogy június 8-án előrehozott választást tartanak. A brit választás eredménye messze ható következményekkel járhat nemcsak a közelgő Brexit-tárgyalások, hanem az Egyesült Királyság fennmaradása szempontjából is.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Fotó: AFP Fotó: AFP[/caption]May Konzervatív Pártja várhatóan könnyedén megnyeri a választást. A YouGov és a The Times friss felmérése szerint a konzervatívoknak várhatóan igen jelentős, több mint 100 fős többségük lesz az alsóházban, szemben a jelenlegi 14 fős többséghez képest.

Természetesen nem valószínű, hogy a konzervatívok a voksok több mint 50 százalékát megszerzik. May azonban még így is azt állíthatja majd, hogy a nagy parlamenti többség a „kemény Brexit” melletti törekvésének támogatását jelenti. A kemény Brexit az uniós közös piacból és a vámunióból történő kilépést foglalja magában, vagyis így az Egyesült Királyság korlátozhatná az uniós állampolgárok bevándorlását, kikerülhetne az Európai Bíróság joghatósága alól, valamint saját külkereskedelmi politikát folytathatna. Ugyanakkor egy nagy parlamenti többség nagyobb mozgásteret adhatna Maynek a Brexit-tárgyalásokon a kompromisszumok megkötésére, miután kevésbé lenne sebezhető a kemény Brexit hívei részéről.

A konzervatív választási győzelem időzítése igencsak megfelelő lenne May számára. Felhatalmazással a háta mögött valósíthatná meg a kemény Brexitet, még azelőtt, hogy annak következményei jelentkeznének, miközben a gazdaság még mindig jól teljesít a hitelfelvételből finanszírozott fogyasztás révén. Továbbá 2022-ig nem kellene ismét megmérettetnie magát választáson, ami nagyobb rugalmasságot biztosítana számára a Brexit kivitelezése terén.

Ha Nagy-Britannia a terveknek megfelelően 2019-ben kilép az EU-ból, akkor két-három éves átmeneti periódus előzhetné meg a 2022-es választást, és ez időszak alatt az Egyesült Királyság még tagja maradhatna az egységes piacnak és a vámuniónak, miközben tárgyalhatna az EU-val való jövendő kereskedelmi kapcsolatáról. A Brexit által várhatóan bekövetkező kereskedelmi, beruházási, illetve migrációs veszteségek legnagyobb részének bekövetkeztét így időben ki lehetne tolni.

Kockázatok is övezik azonban May stratégiáját. Először is, megváltoztatta álláspontját, amelyet még akkor szögezett le, amikor bejelentette, hogy megpályázza a Konzervatív Párt vezetői posztját (és így a miniszterelnökséget). „Nem lesz előrehozott választás”, mondta a Brexit-szavazás után egy héttel. May most azzal indokolja az előrehozott választást, hogy a jelenlegi parlamenti ellenzék blokkolni tudná a Brexitet. Ez azonban képtelenség. A parlament feltétel nélkül lehetővé tette May számára, hogy márciusban kezdeményezze a kilépési eljárást.

Azzal, hogy cinikusan megszegte ígéretét, May igencsak erodálhatja a közvélemény bizalmát. Nyilvánvalóan úgy véli, hogy ez nem okoz majd gondot számára: még ha az ingadozó szavazóknak vannak is kétségeik vele szemben, ők akkor sem fogják az igen népszerűtlen munkáspárti vezért, Jeremy Corbynt támogatni.

Másfelől a Liberális Demokratáknak lehetőségük lesz arra, hogy szavazókat szívjanak el a konzervatívoktól és a Munkáspárttól azzal, hogy Maynek a kemény Brexitre vonatkozó víziója ellen kampányolnak.

Ha May nem tud nagy győzelmet aratni, akkor a Konzervatív Párton belüli súlya gyengülhet. De még ha nem is ér el többséget, az sem állítaná le a Brexit-folyamatot, csak akkor, ha a parlament minden Brexit-ellenes képviselője egy átmeneti kormányt támogatna, és megszavazná azt, hogy tartsanak egy második népszavazást az EU-tagságról. Ez a forgatókönyv azonban igen valószínűtlen. May jóval többet kockáztat az Egyesült Királyság megmaradása terén. Nemrégiben elutasította a skót kormány kérését az újabb függetlenségi népszavazás kiírásáról, amely a második lenne 2014 óta, azon az alapon, hogy nem lenne szerencsés a skótok számára, ha még azelőtt szavaznának, hogy kiderülne a Brexit-tárgyalások eredménye. Most viszont pontosan ezt kéri a britektől.

May Skóciával kapcsolatos álláspontja aligha tartható. Ha a függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt (SNP) megőrzi támogatottságát a parlamenti választásra, akkor Nicola Sturgeon skót első miniszter, illetve SNP-vezér jóval erősebb pozícióban lesz arra vonatkozóan, hogy megújítsa a függetlenségi népszavazásra vonatkozó követelését.

Miután sok skót – akik 62 százaléka az EU-tagság megőrzésére szavazott – arra számít, hogy a konzervatív brit kormány kemény Brexitet valósít majd meg, a skót függetlenség vonzó alternatíva lehet a számukra. Továbbá Észak-Írország jövője is kérdéses. A kis Anglia tudatállapota valósággá válhat.

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.