BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Brexit

A brit kilépés gazdasági vetületei

„Az üzleti élet szempontjából az egyik legnagyobb fejtörés a Brexittel kapcsolatban az emberekhez kötődik. Jelenleg a brit gazdaságot szakemberhiány sújtja: a cégek több mint kétharmada pesszimista abban a tekintetben, hogy a magas képzettséget igénylő ál
2017.06.21., szerda 15:05

Szinte napra pontosan egy éve szavazták meg a brit választópolgárok (52-48 százalékos arányban) az EU-ból történő kilépést. Sokan azt várták, hogy a népszavazás jelentős gazdasági ingadozást idéz elő. Eddig azonban a gazdaság ellenállónak bizonyult. A kérdés most az, hogy vajon az EU-ból történő kiválási folyamat hatásainak is ellent tud-e állni.

A Brexit-referendum után az angol jegybank gyors intézkedései segítették megnyugtatni a pénzpiacokat, és biztosítani a hiteláramlást. A 2008-as globális pénzügyi válsággal szemben a legtöbb brit cég és háztartás számára nem emelkedtek a hitelköltségek. A pénzpiacokon a nagy változást az jelentette, hogy erősen csökkent a font értéke. A gyengébb árfolyam erősítette a brit exportőrök versenyképességét. A Brit Ipari Konföderáció (CBI) áprilisi felmérése a feldolgozóipari exportmegrendelések legerőteljesebb emelkedését mutatta 2011 óta. Ez azonban kétélű dolog: az importárak növekedése miatt a brit feldolgozóipari cégek szintén azzal szembesültek, hogy az átlagos egységnyi költségek 2011 óta a leggyorsabb ütemben emelkedtek.

A font értékének csökkenése hamarosan káros lehet a háztartásoknak is. A fogyasztói árak inflációja idén 3 százalékra emelkedhet. A munkaerőpiac változó dinamikája és a termelékenység mérsékelt szintű növekedése miatt azonban nem valószínű, hogy az átlagos bérnövekedés mértéke sokkal nagyobb lenne, mint 2,5 százalék. Reálértékben ezért az átlagos háztartási jövedelmek valószínűleg stagnálnak vagy akár csökkennek, ami lassíthatja a brit gazdaság kulcsfontosságú, a lakossági fogyasztáson alapuló motorját.

Még rosszabb, hogy ezeket a makrogazdasági nehézségeket tovább súlyosbíthatják a Brexit-tárgyalások okozta kihívások, bár nem azon ok miatt, amelyre amúgy leginkább gondolnánk. Az alapvető veszély a cégek számára, hogy az összes lehetséges Brexit-szcenárióra való felkészülés egy olyan, minden figyelmet lekötő üggyé válhat, aminek következtében a cégek a nagyobb stratégiai céljaikat szem elől téveszthetik.

A jó hír az, hogy az üzleti világ mindeddig bizakodónak tűnik. A vállalkozóknak és a cégvezetőknek számos tapasztalatuk van abban, hogy miként kell döntéseket hozni egy bizonytalan környezetben. A Brexit pontosan még nem látható hatásai ellenére a cégek továbbra is olyan, a jövőt jelentő területekre invesztálnak, mint a felhőalapú számítástechnika, a mesterséges intelligencia és az adatelemzés.

Az igazság az, hogy a technológiai forradalom és Ázsia fogyasztásának növekedése lesz az a két tényező (és nem Nagy-Britannia EU-val való kapcsolata), amely átalakítja majd a gazdaság működését a következő néhány évtizedben. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül kell hagyni a Brexit okozta kihívásokat. Éppen ellenkezőleg, szembe kell néznünk ezekkel, beleértve azt a tényt is, hogy néhány nehéz döntést minél hamarabb meg kell hozni.

Az üzleti élet szempontjából az egyik legnagyobb fejtörés a Brexittel kapcsolatban az emberekhez kötődik. Jelenleg a brit gazdaságot szakemberhiány sújtja: a cégek több mint kétharmada pesszimista abban a tekintetben, hogy a magas képzettséget igénylő állásait be tudja-e tölteni a következő 3-5 évben. A hosszú távú megoldást a jobb minőségű oktatás és képzés jelenti. Rövid távon azonban a migrációnak kell szerepet játszania.

Az EU-ból érkező bevándorlók már most is jelentős szerepet játszanak a brit gazdaságban. Sok cégen belül az uniós állampolgárok a munkavállalók több mint 40 százalékát teszik ki. Ezek az uniós állampolgárok, illetve családjaik most valódi bizonytalanságban élnek. Az üzleti élet támogatja, hogy a jelenleg Nagy-Britanniában dolgozó uniós polgárok garanciát kapjanak arra, hogy továbbra is munkát vállalhassanak majd a szigetországban. A szakképzett és tehetséges munkaerő lesz ugyanis az a motor, amely a következő évtizedekben a cégeket előreviszi.

Az Egyesült Királyságban már jelen lévő uniós állampolgárok azonban nem lesznek elegendő ahhoz, hogy ezt a motort hajtsák. Emiatt az Egyesült Királyságnak egy új bevándorlási rendszerre van szüksége, méghozzá gyorsan. A cégeknek, a munkavállalóknak és a családoknak az év végére tudniuk kell, hogy egy ilyen rendszer miként néz majd ki.

Egy másik lényeges döntést is meg kell hozni. Eszerint az nem lehet opció, hogy nem születik megállapodás a Brexit-tárgyalásokon. Bár ezt a lehetőséget Theresa May kormánya nyitva hagyta, az Egyesült Királyságnak és az EU-nak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a szabályozási kérdésekben egyértelmű megállapodást alakítanak ki, amivel biztosítják azt, hogy a La Manche csatorna mindkét oldalán lévő cégek egymással továbbra is üzletet tudjanak kötni. Mindenáron el kell kerülni azt a szcenáriót, amelyben a tárgyalások két éve után egy homályos és bizonytalan szabályozási keretrendszer miatt hirtelen változások következnek be.

Ha a brit gazdaság meg akar birkózni a Brexittel, ahogy azt tette a Brexit-népszavazással, a kormányzatnak és a cégeknek minimalizálniuk kell a bizonytalanság hatásait oly módon, hogy hatékonyan kezelik a bizonytalan környezetet. Bármilyen politikai érvek merülnek is fel a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatban, azt nem szabad megengedni, hogy háttérbe szorítsák a tárgyalások megfelelően történő előrehaladásához fűződő gazdasági indokokat.

Copyright: Project Syndicate, 2017

www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.