BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Egyesült Államok

Miként lehetne növelni a megtakarításokat az USA-ban?

A háztartások magasabb szintű megtakarítási rátája a beruházások élénkülését vonja maga után, és gyorsabb növekedést eredményez.
2018.08.02., csütörtök 19:23

Az Egyesült Államokban új intézkedésekre van szükség a háztartások megtakarítási rátájának növeléséhez. Az 1960-as és 1980-as évek között a megtakarítási ráta az adózás utáni jövedelem 10-13 százalékát tette ki, ami forrásokat biztosított a vállalatok beruházásaihoz. Azóta a megtakarítások mértéke erősen csökkent. Az átlagos megtakarítási ráta az elmúlt évtizedben csak 5,5 százalékot tett ki, míg most csupán 3,4 százalék.

A visszaesés oka nem világos. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a munkaképes korúakból álló háztartások már nem érzik szükségét annak, hogy félretegyenek a nyugdíjas éveikre.

Bármi is az oka az alacsony megtakarítási rátának, ez súlyos probléma, amely szakpolitikai lépéseket tesz szükségessé. Szerencsére a kongresszusban megváltoztak a kérdéssel kapcsolatos megközelítések: a II. világháború utáni első években, amikor a nagy gazdasági világválság emléke még erősen élt, a gazdasági visszaeséssel kapcsolatos keynesi félelmek miatt a politikusok inkább a megtakarítási ráta csökkenését szerették volna látni. Úgy gondolták, hogy az alacsonyabb megtakarítási ráta magasabb mértékű fogyasztói kiadásokat és így erősebb keresletet, magasabb szintű foglalkoztatást hoz. Ám ahogy később a politikusok felismerték, hogy a magasabb szintű megtakarítás a beruházások élénkülését és gyorsabb növekedést von maga után, a kongresszus jogszabályt fogadott el a magánszemélyek megtakarításainak ösztönzésére.

A legfontosabb lépés ebből a szempontból az úgynevezett 401k számla megalkotása volt, amely lehetővé teszi a munkáltatónak, hogy összegeket fizessen be a munkavállalók nyugdíj-előtakarékossági számlájára.

Ez a modell tehát a munkaadói befizetésen és kezelésen alapul. A kongresszus emellett létrehozta az adókedvezményekkel támogatott egyéni nyugdíj-előtakarékossági számlát (IRA) is, amelyben a magánszemélyek évente 5500 dollárt tehetnek félre, és ezt a forrást saját maguk kezelhetik. Az IRA-ba történő befizetések egy bizonyos összegig levonhatók az adóköteles jövedelemből, és az IRA-számlán elért hozam is adómentes, amíg nem veszik ki onnan az összegyűlt pénzt. Mind a 401k számla, mind az IRA így magasabb adózás utáni reálhasznot eredményez, ami ösztönzi a megtakarításokat.

A háztartások magasabb szintű megtakarítási rátája a beruházások élénkülését vonja maga után, és gyorsabb növekedést eredményez
Fotó: AFP

Bár mindkét program sikeresnek tekinthető, a teljes megtakarítási ráta még mindig alacsony. Ennek egyik oka abban keresendő, hogy a kis cégek milliói nem vezettek be 401k számlákat annak létrehozási és működtetési költségei miatt. Továbbá a cégek nem ösztökélik a munkavállalókat arra, hogy az ilyen programokba történő befizetésekkel csökkentsék a béreiket, a dolgozók pedig tudják, hogy ezeket az összegeket csak nyugdíjba vonuláskor vehetik fel.

A kongresszus most változtatásokat javasol, hogy felszámolják ezeket a problémákat. A kis cégek egymással összefogva létrehozhatnának 401k számlás megoldásokat, ezzel csökkennének az adminisztrációs költségeik. Továbbá az állam támogatást nyújthatna a kis cégeknek az új nyugdíj-előtakarékossági programok létrehozási költségeinek fedezésére.

Talán még ösztönzőbb lenne, ha a kis cégeknek lehetőséget adnának a rendszerbe történő automatikus beléptetésre.

A tapasztalatok azt mutatják ugyanis, hogy az ilyen megoldások igen hatékonyak abban a tekintetben, hogy a munkavállalókat a 401k rendszerhez történő csatlakozásra, illetve a számlára történő befizetésekre rávegyék. Ebben a megoldásban a munkavállalókat automatikusan felvennék a 401k számlás rendszerbe olyan feltétellel, hogy bármikor lehívhatják az ott lévő pénzösszeget, vagyis nem kell megvárniuk a nyugdíjkorhatár elérését. Azért fontos az automatikus beléptetés, mert amikor az új munkavállalóknak felajánlják azt a lehetőséget, hogy fizetésük 5 százalékát önkéntesen tegyék be a 401k rendszerbe, viszonylag kevesen élnek ezzel.

Nem lehet tudni, hogy ezek a jogszabály-módosítási tervek átmennek-e a kongresszuson. Amit azonban biztosan tudunk, hogy az amerikai háztartások megtakarítási rátája túl alacsony, és ezekre a jogszabályi változtatásokra szükség van ahhoz, hogy a megtakarítások mértéke elérje a korábbi szinteket.

Copyright: Project Syndicate, 2018

www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.