BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara

Új üzleti lehetőségeket is hoz a Brexit

A Brexit ellenére fejlődnek a magyar–brit gazdasági kapcsolatok, a jövőt azonban nagyban befolyásolja, hogy milyen módon távozik az Egyesült Királyság az Európai Unióból – mondta a Világgazdaságnak Duncan Graham, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara elnöke.
2019.07.03., szerda 06:30

Mennyire elégedett a kétoldalú kapcsolatok jelenlegi helyzetével?

A kapcsolatunk nagyon jó és erős, folyamatosan érkeznek újabb brit vállalatok Magyarországra. A brit munkaadók olyan partnert látnak az országban, amellyel a Brexit kimenetelétől függetlenül érdemes együttműködni. Az eredmény jelentős részben Iain Lindsay-nek, az Egyesült Királyság budapesti nagykövetének köszönhető, aki nagyon aktív, tudatosan keresi az itteni kapcsolatokat, és szorosan együttműködik a Londonban élő magyarokkal is. Ez a szilárd kapcsolat még erősödhet is a következő években.

Duncan Graham, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara elnöke.
Fotó: VG

Ezek szerint a Brexit egyelőre nincs negatív hatással az együttműködésre?

Több más európai uniós tagállammal ellentétben Magyarországgal kapcsolatban egyelőre egyáltalán nem tapasztalunk negatív hatásokat. Minden a régi mederben folyik, nem léptek vissza azok a vállalatok, amelyek befektetéseket terveztek itt, szó van többek között autóipari cégek megjelenéséről. A 2016-os Brexit-népszavazás után nyitott irodát Budapesten a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock, és az év elején technológiai központot az Oxford Egyetem kiadója, az Oxford University Press. Szóval egyelőre nem tapasztalunk visszalépést.

Ez azonban nyilvánvalóan megváltozik, miután az Egyesült Királyság távozik az EU-ból.

Így van. Három forgatókönyvet tartok elképzelhetőnek. Az első a megállapodás nélküli, úgynevezett hard Brexit, amikor minden kapcsolatot megszakítunk az EU-val, és vámokat kell fizetnünk. A második, hogy találunk valamiféle vegyes megoldást, és az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagjaként részei maradunk az egységes piacnak. A harmadik lehetőség, hogy maradunk az EU-ban. Elméletileg egyelőre mind a három kimenetel lehetséges, bár én úgy vélem, hogy a Brexit meg fog történni, méghozzá úgy, hogy megállapodunk az EU-val.

 

A teljes interjú a Világgazdaság szerdai számában olvasható

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.