BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási tévedés, nem lesznek olcsóbbak az új lakások

Nem hozunk jó hírt azoknak, akik erre várnak. Mert hiába van jelenleg keresletcsökkenés, egy négyzetméter lakást nem lehet olcsóbban megépíteni, mint egy éve.
2023.03.01., szerda 14:08
Fotó: Kallus György/VG

A fenti megállapítással most sokan vitába szállnának velem, ebben biztos vagyok. Ezrével olvassuk a lassuló ingatlanpiacról szóló cikkek alatti sokszor kárörvendő és fél, vagy téves információkon alapuló kommentcunamit, amit az ingatlanfejlesztők kapnak. 

A véleményezők többsége meggyőződésből írja, hogy „kénytelenek lesznek a lakóparképítők végre komoly árat engedni, különben rájuk marad a sok lakás”, a másik kommentelő tudni véli, hogy „a jelenlegi 1,5 M Ft-os átlag budapesti újlakás négyzetméterár nyárra már csökkeni fog és közelebb lesz újra az 1 M Ft-os négyzetméterárhoz”. Olyan is van, aki „biztos forrásból tudja, hogy 50 százalék fölötti haszonnal dolgoznak a fejlesztők, amiből most majd engedni fognak”. 

20221013 Budapest Cordia  a Futureal csoport lakóingatlan-fejlesztő   Lakásépítés  Corvin sétány
Fotó: Kallus György / VG

Nem hozunk jó hírt azoknak, akik erre várnak. 

Mert hiába van jelenleg keresletcsökkenés, 1 négyzetméter lakást nem lehet olcsóbban megépíteni, mint egy éve.

Ugyanis hiába szabadult fel munkaerő az építőiparban és korrigált vissza néhány építőanyag beszerzési ára, a magas infláció miatt jelentősen nőttek a munkabér költségei, a benzinárak miatt a szállítási költségek, a magasabb energetikai megfelelőség miatt a kivitelezési költségek és a projektfinanszírozási kamatköltségek, és a soft-költségek megnövekedéséről nem is beszéltünk. A telkek sem lettek olcsóbbak, mert egyre kevesebb van belőlük. Az építési és engedélyezési eljárás is bonyolódott és ezzel ez költségesebbé is vált. A fejlesztők – legalább is az a közel ötven jelentős, akivel az OCS kapcsolatban áll – nem dolgoznak 50 százalék feletti profittal, így nincs is lehetőségük a négyzetméterárakból százezreket engedni. 

De akkor mi lesz? 

Egyéni akciók lesznek. 3–5 százalékos időszaki kedvezmény bizonyos lakásokból. Konyhabútor, parkoló, elektromos redőny vagy légkondi ajándékba. A kínálat csökkeni fog, amit a szintén csökkenő kereslet szépen lassan fel fog majd szívni. 

A fejlesztők az elmúlt években tartalékoltak, ha nem adnak el 1-1,5 évig annyi lakást amennyit korábban terveztek, majd eladják átadás előtt, mondjuk akkor már drágábban, mint a tervezőasztalról. Új értékesítési technikákat vetnek be, mint pl. a home staging. Esetleg bérlakásként üzemeltetik majd a lakásokat és kivárnak néhány évet. 

Egy biztos: veszteséggel, vagy haszon nélkül nem fognak lakásokat eladni és ez nem is várható el egyetlen komoly fejlesztőtől sem, hiszen azzal a saját vállalatát sodorná veszélybe. 

Így határozottan állíthatom, akik kivárnak a vásárlással, amíg „felére csökkennek az árak”, azok csalódni fognak, nem lesznek újlakás tulajdonosok a közeljövőben.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.