BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

30 év különbség is lehet a várható élettartam terén az USA államai között

Az USA egyes államai között akár 30 éves eltérés is lehet a várható élettartamban, attól függően, hogy valaki hová és milyen környezetbe született – idéz a brit Independent című lap a Human Development Index (HDI) amerikai adaptációjából.

A három évtizednyi különbség történetesen a prosperáló észak-keleti régiók és a „mély dél” között mutatható ki, például Connecticut és Mississippi állam viszonylatában. Etnikai megoszlás szerint a legtovább az ázsiai-amerikaiak élnek, az afroamerikaiak pedig a legrövidebb ideig, a két csoport között a várható élettartam-különbség eléri az 50 évet - írja az Independent.

Bár Amerikában naponta 5,2 milliárd dollárt költenek egészségügyi ellátásra, ami egy főre számítva több, mint a világ bármely más államában, az ottaniak ennek ellenére rövidebb ideig élnek, mint Nyugat-Európa bármely országában. Az elemzés egy nemzetközi összehasonlításban rámutat, hogy a várható élettartamot illetően az Egyesült Államoknak csak a 42. hely jutott a világ országainak rangsorában, ha pedig a gyermekkor túlélésének esélyeit vizsgálják, ott az USA a 34. A hátrányos mutatókban a gyilkosságok és öngyilkosságok magas számának is szerepe van.

Egy további sajátos összefüggés, hogy az Egyesült Államok a világ lakosságának csak 5 százalékét adja, de a földkerekség összes bebörtönzötteinek 24 százaléka ül amerikai büntetés-végrehajtási intézményekben. A jelentés szerzői rámutatnak arra, hogy az USA-ban szinte kultikus odaadással követik azt az elvet, hogy a szegénységből való kiemelkedés fő útját a korlátlanul szabad vállalkozás kínálja, és ezt a világ minden államának ajánlják.

Ezzel szemben – emlékeztet a tanulmány – az elv az Egyesült Államokban csalárd módon működik, mert nem csökken az egyenlőtlenség, és a világ egyik leggazdagabb országa, súlyos hátrányban van, amikor polgárainak perspektívát és választási lehetőséget kellenek kínálnia. Ráadásul a helyzet csak romlani fog, mert az iskolákat nagyrészt az értékarányosan kivetett ingatlanadókból finanszírozzák, így aki egyszer rossz helyre született, annak az esélyeit egész életére megszabja, hogy gyenge oktatásban részesült. Az összképben már csak jelentéktelen súllyal szerepelnek olyan tényezők, hogy az USA-ban nincs államilag szavatolt betegszabadság és táppénz, sem évenkénti törvényes szabadság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.