BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a reformok jelentenek kiutat

A strukturális átalakítás szerepét hangsúlyozta Ivan Miklos, volt szlovák pénzügyminiszter a Figyelő, a HBLF és az ICEG-EC rendezésében tartott Pénzügyi csúcs VIII konferencián.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója tartotta az első nyitó előadást a 8. Pénzügyi csúcs konferencián. Ismertette a vállalat régiós terjeszkedését, majd kifejtette, hogy a jelenlegi intézményi környezet károsan érinti a régión belüli versenyképességét.

Az utóbbi napok, hetek eseményei ellenére nem temeti az angolszász kapitalizmust Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke, de vannak szerinte figyelmeztető jelek. Szükség van az állam beavatkozására. A piac logikájával nem válthatók fel azok a funkciók, amelyeket az államnak kell ellátni. Túl korai volt a nemzetállam temetése. Az állam megerősítése nélkül elképzelhetetlen a jó kormányzás. A kiegyezések sikere a politikai elit józanságán múlik, ezt mutatják a nemzetközi tapasztalatok is. Az állam szerepét újra kell definiálni, és ehhez új társadalmi felhatalmazásra van szükség - fűzte hozzá Stumpf.

Mindkét kormány, amely 98-ig hatalmon volt, hosszú távú reformokat hajtott végre, és nem a pillanatnyi népszerűséget hajhászta – vélte Bokros Lajos, a CEU vezérigazgatója. Az elmúlt 10 évben viszont antireformok sora ment végbe, ezzel szisztematikusan romboltuk szét a korábbi eredményeket. Valószínűleg nem piaci kudarcokról, hanem kormányzati kudarcokról van szó. Szlovákia ellenben 1998-ban fekete lyukként tátongott a visegrádi országok között. Most viszont, míg mi 2 százalékkal növekszünk, ott majdnem kétszámjegyű a növekedés, és január 1.-től bevezetik az eurót. Tudunk-e mondani bármilyen értelmeset, hiteleset mondani hazánk euró-csatlakozásáról? –tette fel a kérdést Bokros.

A konferencia díszvendége Ivan Miklos, volt szlovák pénzügyminiszter díszelőadásában elmondta, a reformok révén sikerült elérnie országának az utóbbi évek sikereit. A strukturális átalakítás, a vállalkozói szabadság erősítése járultak hozzá leginkább a gazdasági növekedésnek, de ez elképzelhetetlen lett volna az életszínvonal javítása nélkül. Ez azt jelentette, hogy az állam kezében kevesebb pénz lett, azt a lakosságnál hagyták. Ennek ellenére politikailag talán nehezebb volt ezeket végrehajtani, mint technikailag – mondta a volt miniszter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.