BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szeptemberben még jól muzsikáltak az adók

Kedvezőbb lett az államháztartás előző havi egyenlege a korábbi várakozásnál, a büdzsé hiánya 80,5 milliárd forint helyett 58,4 milliárd forint lett. Ennek hátterében többek között az húzódik meg, hogy társasági adóból és személyi jövedelemadóból nagyobb bevétele származott a költségvetésnek, a bányajáradék esetében pedig már az év első kilenc hónapjában teljesült az éves előirányzat. Fontos tényező az is, hogy az előző havi családi pótlékot – az iskolakezdés elősegítése érdekében – már augusztusban kifizették, és a költségvetési szervek kiadásai is 20 milliárd forinttal alacsonyabbak lettek.

Októberre a pénzügyi tárca 13,5 milliárd forintos deficittel számol, így az első tíz havi hiány mértéke 745 milliárd forint lesz. Ismeretes: a PM módosított év végi várakozásán is, így a 2008-as deficit a GDP 4 illetve 3,8 százaléka helyett a bruttó hazai termék 3,4 százaléka lesz. Mindez azt jelenti: a hiány 928,9 milliárd forint körül várható. A GDP-növekedés üteme idén a korábban várt 2,4 százalék helyett csupán 1,8 százalék lesz, az infláció mértékét pedig kissé alacsonyabbra, 6,4 százalékra becsüli a pénzügyi tárca.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.