BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: érzékelhető a javulás Magyarországon

Október óta javulnak a pénzügyi piaci feltételek, stabilizálódott a forint árfolyama, és csökkentek az államkötvények hozamai – így vélekedik hazánk jelenlegi helyzetéről a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországon tartózkodó delegációja.

A ma befejezett látogatás kapcsán született közlemény a pozitívumok között említi, hogy az anyabankok folyamatosan támogatják a magyarországi leányintézeteket, úgy fogalmaz azonban, hogy nehezek maradnak és jövőre tovább romolhatnak a külső finanszírozási feltételek. Az IMF-delegáció látogatása még nem minősül a szervezettől kapott hitel kapcsán foganatosítandó első felülvizsgálatnak, a szakemberek csupán a gazdaságpolitika és a költségvetés alakulásáról tájékozódtak.

Ezzel kapcsolatosan James Morsink, a delegáció vezetője úgy fogalmazott: a költségvetési politika alakulása megfelelő, az államháztartás hiánya az idén valószínűleg a célul kitűzött 3,4 százalék körül alakul a GDP arányában. A 2010-es tervezett deficitcél eléréséhez ugyanakkor szükség lehet további kiadási-csökkentésekre is – tette hozzá.

A ma zárószavazásra kerülő „bankmentő” törvénnyel kapcsolatosan az IMF közleményében az áll: bár a bankok jelenleg erősek, fontos, hogy a magyarországi pénzintézetek számára is elérhető legyen az állami tőkeemelés és garanciavállalás lehetősége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.