BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három százalék alatt a 2008-as deficit

Teljesítettük az euró bevezetésének költségvetési deficitre vonatkozó feltételét tavaly, az államháztartás eredményszemléletű hiánya ugyanis valahol 3,1 és 3,5 százalék között lesz.

A deficit pontos mértékét többszöri notifikációs folyamat eredményeképpen határozza meg a KSH. Nem szabad sem elől téveszteni, hogy ez a becsült deficit tovább csökken a GDP 0,6 százalékával, ekkora ugyanis a magánnyugdíjpénztári korrekció 2008-ban figyelembe vehető mértéke - fogalmazott kedden délelőtt Keller László, a pénzügyi tárca államtitkára.

Természetesen a pénzforgalmi adatok már a PM rendelkezésére állnak, ezek szerint a 2008-as hiány 907,1 milliárd forintot tett ki. Ez a GDP 3,3 százalékának felel meg, ami mind az év eleji 4,0 százalékos, mind a módosított 3,4 százalékos deficitcélhoz képest javulás – mutatott rá Keller László. Hozzátette: az adó- és járulékbevételeken az év végén már érződött a világgazdasági válság hatása. A társasági adó-, áfa- és járulék-bevételek várakozások alatt maradtak, igaz, személyi jövedelemadóból és társasági különadóból több folyt be az állam kasszájába, mint korábban hitték. A decemberi 68,6 milliárd forintos szufficit kialakulásában annak is szerepe van, hogy tavaly a tervekhez képest alacsonyabbak lettek a kiadások.

A PM tájékoztatóján az is kiderült: 2009. januárjában az államháztartás 39 milliárd forintos többletet halmoz fel, vagyis a hónap végén még szufficites lesz az államkassza. Az, hogy a további hónapokban és az év egészében hogyan alakulnak a bevételek és a kiadások, egyelőre nem tudni, a PM ugyanis egy-másfél héten belül teszi közzé új 2009-es előrejelzését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.