BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem megy a 2,9 százalék

Magyarország lehívhatja az IMF–EU–Világbank készenléti hitel harmadik részletét is, miután a kölcsönt nyújtók szerint eleget tett a vállaltaknak mind a költségvetés elsődleges egyenlege és az államadósság, mind az infláció és a devizatartalékok terén.

Jó hír az is, hogy a tárgyalásokat követően Oszkó Péter pénzügyminiszter közölte: nem lesz szükség az eddig bejelentett takarékossági intézkedéseken túlmutató megszorításokra, szigorításokra. Igaz, ehhez az is kellett, hogy – mint lapunk a múlt héten megírta – megemeljék a hiánycélt, amely ez évben hivatalosan a GDP 3,9, jövőre pedig a 3,8 százaléka.

A gazdaság 6,7 százalékkal is zsugorodhat az idén. Kisebb részben a hitelfelvétel miatt a bruttó államadósság a GDP 82,7 százalékára nőtt, ám a nettó tartozás nem változott érdemben, a GDP 51,8 százaléka – jelentette az MNB.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.