BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenegy százalékkal is drágább lehet az élet - Oroszországban

Az infláció Oroszországban az idén biztosan nem lesz 11 százaléknál alacsonyabb - jelentette ki a szentpétervári gazdasági fórumon a hétvégén Andrej Klepacs orosz gazdasági miniszterhelyettes, aki szerint a gazdaságban megvan annak is a kockázata, hogy a növekedés a következő 2-3 évben csak egy százalékos legyen.

Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes ugyanakkor arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a vezető orosz bankoknál elvégzett "stressz-teszt" azt mutatta: "a helyzet nem olyan rossz". Korábban az orosz jegybank kormányzóhelyettese még azt mondta, hogy átfogó stressz-tesztet nem végeztek az orosz bankrendszeren, mivel annak helyzetét kielégítőnek ítélték.

Suvalov a munkanélküliséggel kapcsolatban utalt arra, hogy a jelenlegi helyzetben az állástalanok magas száma jelenti az egyik fő problémát a kormány számára. Mint mondta, öt-hat oroszországi régióban jelentős növekedéssel számolnak a munkanélküliek számában.

A szentpétervári gazdasági fórum pénteki hivatalos megnyitóján az orosz államfő azt mondta, korai lenne azt állítani, hogy a globális gazdasági válság elérte a mélypontot, ahogy azt egyes gazdasági szakértők állítják. Úgy tűnik azonban, hogy a "sikerült elkerülni azt a végkifejletet, amiről a legborúlátóbb forgatókönyvek szóltak."

Az elnök szerint Oroszország és mások számára is most az a legfontosabb, hogy megtisztítsák a rossz hitelektől a bankrendszert. Ugyanakkor Oroszország esetében nem tartja követhetőnek azokat a külföldi példákat, hogy egy államilag ellenőrzött intézménybe tereljék át a rossz hiteleket. Oroszországnak erre semmi szüksége - jegyezte meg. Ennek a problémának a megoldására más módszert alkalmaz majd Oroszország, ha kell, feltőkésítéshez fog folyamodni állami pénzekből.

Az államfő szerint a mostani válság ellenére Oroszország továbbra is azt akarja, hogy Moszkva jelentős nemzetközi pénzügyi központtá váljon, és a rubel fontosabb szerepet játsszon, mint regionális valutatartalék.

Az évenként megrendezésre kerülő szentpétervári fórum az év egyik legfontosabb orosz gazdasági eseménye, amelyen politikai vezetők, a világ vezető cégeinek a vezérigazgatói és mintegy 2000 befektető vesz részt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.