BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még gyengébb a forgalom

Bár az áfaemelést figyelembe véve a júliust gondolták a szakértők a kiskereskedelem idei mélypontjának, tovább csökkent a forgalom augusztusban is.

Az eladások volumene 7,2 százalékkal maradt el a tavalyi azonos havitól – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Ez újabb évtizedes mélypontot jelent az előző havi 6,7 százalékos mínuszt követően. Az első nyolchavi átlag – köszönhetően a kevésbé gyenge első fél évnek – 4,2 százalékos visszaesést mutat. Ugyancsak meglepő, hogy a szezonálisan kiigazított index a júliusi esés után sem korrigált, ismét 0,7 százalékos csökkenést mért a hivatal.

A korábbi stagnáláshoz közelítő helyzettel ellentétben az élelmiszerboltok eladása is meredeken zuhant (6,6 százalékkal). Annak ellenére volt az idén a már-ciusi után a legnagyobb visszaesés ebben a körben, hogy az alapvető élelmiszereknél még áfacsökkentés is volt. A nem élelmiszer-kiskereskedelem ugyanakkor 10,7 százalékos zuhanással zárta az augusztust, ez majdnem egy százalékponttal mérsékeltebb a júliusi negatív csúcsnál. Az üzemanyag-eladásokat nem rengette meg sem a válság, sem az adóváltozás, most is mérsékelt (0,8 százalékos) emelkedést mutatnak, hasonlóan az elmúlt időszakhoz. A jármű- és alkatrész-értékesítés azonban majdnem a felére esett augusztusban. Furcsa módon az illatszerüzletek produkálták az egyetlen értékelhető forgalombővülést, ahogy az elmúlt egy évben is.

Ismét az áfaemelés utóhatása látható a kiskereskedelemben, ez okozta július után az újabb kiábrándító teljesítményt – mondta el lapunknak Barta György, a CIB Bank vezető elemzője. Az egyszeri hatáson túl persze a csökkenő reálbér, a szigorodó hitelfeltételek, az eladósodottság magas szintje, a munkanélküliség alapvetően meghatározzák a belső kereslet alakulását. Így a magánfogyasztás lehet az egyik legjelentősebb fékező erő az idén a gazdaságban. Úgy tűnik, kénytelenek voltunk feláldozni a fogyasztást a pénzügyi stabilitás oltárán, mivel a korábbi fiskális túlköltés miatti nehéz helyzetben nem tudtunk a nyugati kormányokéhoz hasonló gazdaságösztönző csomagot bevezetni – összegezte a szakértő.
A kiskereskedelmi forgalom augusztusi visszaesése változatlan áron számolva 2009. január óta a legnagyobb mértékű csökkenés egy hónapon belül – figyelmeztet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), ahol úgy vélik: a jelek szerint a háztartások vásárlásokra mozgósítható tartaléka a nyári hónapokra kimerült. Ugyanakkor élelmiszerekből is sokkal kevesebb fogyott az utolsó nyári hónapban, a különféle iparcikkből pedig a korábbi várakozásoknál jóval nagyobb a visszaesés.
Az augusztusi 638 milliárd forintos kiskereskedelmi értékesítés a júliusi 645 milliárdosnál is kisebb. Pontosan három évvel ezelőtt, 2006 augusztusában volt ekkora bevétele a kereskedőknek ebben a hónapban, iparcikkekre pedig öt évvel ezelőtt, 2004 augusztusában költöttek annyit a vásárlók, mint 2009 nyolcadik hónapjában – értékeli az adatokat a szakmai szervezet.

Az OKSZ úgy véli: a kiskereskedelmi forgalom a nyári-őszi hónapokhoz képest decemberben ugyan kisebb mértékben megélénkülhet az év végi ünnepi készülődés miatt, de előreláthatólag az utolsó hónap forgalma is elmarad a tavalyitól. Érdemes megjegyezni: az eladott árumennyiséget figyelembe véve 2007 és 2008 decemberében is csökkent az értékesítés az előző év utolsó hónapjához képest.

A szövetség szerint a válsághatások – vagyis a termelés és a beruházások csökkenése és a jövedelemkiáramlás – mellett kedvezőtlen volt az áfa kulcsának év közbeni emelése is, mert az az előzetes várakozásoknál nagyobb mértékben veti vissza a vásárlásokat a második fél évben, különösen az iparcikkek területén.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első nyolc hónapjában 4639 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből a nyolcadik hónap részesedése 638 milliárd volt. A kiskereskedelmi eladások 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 16 százaléka az üzemanyag-, 14 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben realizálódott, a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.