BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ázsia lehet a megmentő?

Elsősorban a nagy ázsiai gazdaságok hajtóerejének köszönhetően az OECD jelentős mértékben felfelé módosította a jövő évre vonatkozó növekedési prognózisát. A szervezet 30 tagállamának összesített teljesítményét illetően az OECD szakértői a júniusi 0,7 után már 1,9 százalékos GDP-bővülést jósolnak 2010-re; a kibocsátás az idén 3,5 százalékkal eshet vissza.

Kína az OECD szerint ismét magasabb sebességbe kapcsol: a globális fellendülés motorjaként jövőre 10 százaléknál is gyorsabb ütemben bővülhet. Ez részben az igen jelentős fiskális és monetáris élénkítésnek köszönhető, ez onnan is látszik, hogy a korábbi évektől eltérően az ázsiai óriás exportja gyenge marad, és talán még a válság előtti szintet sem éri el. A kínai import viszont meglódulni látszik, így csökken a kereskedelmi mérleg óriási többlete.

A jelentés készítői azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a fejlett országokban a gazdasági talpra állás még mindig elég lassúnak ígérkezik ahhoz, hogy gátat szabhasson a munkanélküliség emelkedésének. Az állástalanok száma az Egyesült Államokban 2010 első felében, az eurózónában viszont csak 2011-ben tetőzhet. A fellendülést az fogja vissza, hogy a vállalatok és a háztartások egyaránt pénzügyeik rendbetételére, adósságállományuk csökkentésére összpontosítanak.
Magyarország esetében az OECD jövőre még a recesszió folytatódására, egyszázalékos gazdasági viszszaesésre számít. Az év folyamán azonban már lassan visszatérhet a növekedés, köszönhetően a külföldi kereslet erősödésének és a hitelezési feltételek enyhülésének. A megszorítások révén visszaszerzett befektetői bizalom fenntartása szempontjából az OECD kulcsfontosságúnak tartja a középtávra elfogadott költségvetési keretek tiszteletben tartását és a költségvetési tanács erőfeszítéseinek kormányzati támogatását.

Ha a fiskális konszolidáció hitelesnek bizonyul, és a globális pénzpiaci helyzet is kedvezően alakul, akkor lehetőség lesz a 2009 közepén elindult monetáris lazítás folytatására. A növekedési potenciál erősítése szempontjából a jelentés készítői kedvezően értékelik a kormány azon lépéseit, amelyekkel az adóteher egy részét a munkáról a fogyasztásra hárította át.

Térségünkben a recessziót elkerülő Lengyelország kilátásai a legkedvezőbbek, ahol az idei, 1,4 százalékos növekedést jövőre 2,5 százalékos bővülés követheti. Ennek azonban ára van: a költségvetési hiány várhatóan a rendszerváltás óta nem látott magasságokba emelkedik, miközben Varsó 2010-re sem tervez megszorító intézkedéseket. A GDP 60 százalékában megszabott alkotmányos adósságküszöb tiszteletben tartását a kormány főként csak privatizációs lépésekkel igyekszik elérni, ám a szükséges kiigazítást ezzel az OECD szerint csak elhalasztani lehet 2011-re.

Csehország és Szlovákia számára ugyancsak a költségvetési konszolidáció ígérkezik a legnagyobb feladatnak. Csehország esetében az OECD a különös figyelmet érdemlő területeket is azonosítja: szerinte az egészségügyi, a jóléti és a nyugdíjkiadásoknál elkerülhetetlen lesz a lefaragás. BÁ

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.