BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeres program - Hat hónapig a kormány fizeti a kieső bért Hollandiában

A válság foglalkoztatási következményeinek enyhítését célzó kormányzati programok megvalósításában Hollandia tűnik a legsikeresebbnek – méltatta Hága erőfeszítéseit a Wall Street Journalnek Stefano Scarpetta, az OECD foglalkoztatáspolitikai részlegének vezetője.

Hollandia az elmúlt év során mintegy kétmilliárd eurót fordított az állások megőrzésére, és októberi, 3,7 százalékos munkanélküliségi rátája a legalacsonyabbak között van a gazdag országok körében.

Foglalkoztatási programjaival Hága arra ösztönzi a vállalatokat, hogy elbocsátások helyett – átmeneti jelleggel – inkább a munkaidőt rövidítsék. Ennek módozatairól a kormány, a szakszervezetek és a cégek példás gyorsasággal egyeztek meg a válság kirobbanását követően: az első program már 2008 novemberében elindult, és tavaly áprilisig tartott. Ebben az időszakban több mint kétezer, legalább 30 százalékos bevételkiesést elszenvedett cég igényelt munkahelymegtartó támogatást.

A kormány nem kevesebbet vállalt, mint hogy hat hónapig a rövidített munkaidő miatt kiesett bért teljes egészében kifizeti a munkavállalóknak. Az állam végül mintegy 200 millió eurót fizetett ki több mint 2,4 millió munkaóráért. Ezzel egy időben egy tanácsadói hálózatot is felállítottak, amely részben a cégek részvételét segítette a programban, részben – ha elkerülhetetlenné váltak az elbocsátások – a leépített dolgozóknak segített új állást találni.

Április végén azután egy újabb program indult el, amelyben már nem volt feltétele a támogatásnak a nagyarányú forgalom-visszaesés. Az egymilliárd eurós kezdeményezés keretében a cégek akár a felére is csökkenthetik alkalmazottaik munkaidejét és fizetését, és az állam a kiesett bér 70 százalékát téríti meg.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.