BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők szerint jöhet új IMF-hitel

Néhány gazdasági elemző a kormány elmúlt napokbeli kétértelmű kommunikációja ellenére is számít újabb hitelmegállapodásra a Nemzetközi Valutaalappal.

A Reuters hírügynökség tizenöt elemzőt kérdezett meg erről, és heten válaszolták azt, elképzelhetőnek tartanak egy új pénzügyi megállapodást. Mint emlékezetes, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán cáfolta, hogy ilyen egyezségre törekedne a nemzetközi szervezettel, csak a kétévente egyébként is esedékes konzultációkról beszéltek korábban a tárca munkatársai.

Azzal kapcsolatban is hasonlóan megosztottak az elemzők, megengedheti-e magának Magyarország, hogy csak a piacról finanszírozza a forrásigényét az IMF bevonása nélkül. Arra a kérdésre viszont 17-ből 13-an igennel feleltek, hogy az október eleji önkormányzati választásokat követően egy hiteles középtávú fiskális és gazdasági programot tesz-e le a kormány. Utóbbival kapcsolatban Kubilay Ozturk, az HSBC londoni elemzője kifejtette: azért számít erre, mert nincs más választás. Ha ugyanis nincs az IMF, és az
EU-t kell meggyőzni, akkor mindenképpen szükséges egy hiteles nemzeti program, a kérdés az, ezt a piac elfogadja-e.
Az OTP Bank elemzői azt mondták a hírügynökségnek: a következő néhány évben szigorú költségvetési politikával megoldható a piacról történő finanszírozás.

Amíg a kormánynak világos fiskális reformstratégiája van, és ódzkodik az olyan, a piaci hangulatot megrázó kommunikációtól, amely az adóssághelyzetet rosszabbnak állítja be, addig egyetért ezzel Simon Quijano-Evans, a Cheuvreux elemzője. Ralf Wiegert, az IHS Global Insight szakértője viszont úgy fogalmazott a hírügynökségnek, ez aligha valószínű a mostani kockázatok láttán. Az, hogy a kormány elvágta az IMF-támogatást, az elemző szerint szerencsejátékkal ér fel, amelyet egy meglehetősen stabil kilábalásra építettek fel. Ellenkező esetben a kockázatok nagyon magasak.
Arra a kérdésre, miszerint engedélyez-e számunkra az EU magasabb hiányt 2011-re, Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője azt válaszolta: csak akkor, ha a nyugdíjreform kiadásainak technikai elszámolásába belemegy az unió. Ozturk szerint viszont, ha Németország és Franciaország is kap engedményeket, akkor számunkra is elképzelhető hasonló.

Nincs időpont
Magyarország nem kért időpontot a hitelmegállapodással kapcsolatos tárgyalások újrakezdésére a Nemzetközi Valutaalaptól – mondta el rendszeres sajtótájékoztatóján Washingtonban az IMF szóvivője. Azaz, nincs időpont az IMF-küldöttség budapesti látogatására – idézték a Gerry Rice napi sajtótájékoztatóján elhangzottakat internetes portálok. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.