BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Krach előtt áll Magyarország?

A Business Spectator elemzésében emlékeztet arra, hogy a jelenleg tapasztalt erős forintgyengülés rendkívül nehéz helyzetbe hozza a devizahiteleseket, és egyúttal jelentősen emeli az állam finanszírozási költségeit is.

Az üzleti lap emlékeztet arra, hogy a forint egy éjszaka alatt 2 százalékot veszített értékéből a vezető devizákkal szemben, miután a jegybank változatlan alapkamat mellett az inflációval és a gazdasági növekedéssel kapcsolatos rosszabb adatokról számolt be. A Business Spectator "A Hungarian Crash Ahead?" című cikkében megjegyzi, hogy bár az állam finanszírozása jelenleg megoldott, az IMF-tárgyalások megszakadása azt jelenti, hogy Magyarország nem férhet hozzá a Valutaalaptól 2008-ban felvett kölcsönből fennmaradó 5,7 milliárd eurós összeghez.

Friss devizapiaci árfolyamok itt találhatók

Szabadesésben a forint - Mi lehet az oka? Szakértői vélemények

Egyes piaci vélemények szerint, ha az Orbán-kormánynak nem sikerül pár hónapon belül megállapodnia az IMF-fel, akkor előfordulhat, hogy az MNB kamatemelésre kényszerül a sérülékeny forint megvédése érdekében. Erre utaltak egyébként a Bloombergnek nyilatkozó elemzők is, akik arra számítanak, hogy a hazai deviza nyomás alatt marad a közeljövőben. A forintárfolyam jelentős gyengülése megemelné az állam finanszírozásának költségeit, emellett nagy terhet róna a devizahitelesekre. A lap idézi a Goldman Sachs kommentárját, mely szerint jelenleg a devizahitelek a hazai GDP 40 százalékát teszik ki.

Vagyis az arány éppen akkora, mint 2009 elején, annak ellenére szigorították a devizahitelek felvételére vonatkozó szabályokat, és tavaly óta a magyar háztartások gyorsabb ütemben fizetik vissza a külföldi devizában felvett hiteleiket. A Goldman Sachs szerint a gyengülő forint, és az ennek hatására növekvő devizahitel kitettség rontja Magyarország mérlegét. Az elemzők megjegyzik: az olyan országokban, ahol a háztartások devizahiteleinek aránya magas, az államnak csökkentenie kell a közszférának nyújtott hiteleket és fokozatosan kialakítani a mérleg egyensúlyát, ami hosszú, és bonyolult folyamat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.