BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ÁSZ-elnök: "Ha elszámoljuk magunkat, rosszul járhatunk"

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Népszavának adott interjújában elmondta: úgy alakítaná át a szervezetet, hogy az általa készített jelentések tényleges befolyással legyenek a döntéshozókra.

A magyar Országgyűlés az elmúlt években mélypontra vitte az ÁSZ anyagainak a hasznosítását. Alig tárgyalta a parlament a számvevőszéki jelentéseket, még albizottság elé sem kerültek. Azt tűztem ki célul magam elé: elérem a politikusok körében, hogy igényeljék a jelentéseket, vegyük elő a korábbiakat, hasonlítsuk össze a folyó ügyekkel. Hogy mit mondtak a pártfinanszírozásról, a civil szervezetek támogatásáról, egy-egy adott ágazatról. A jövőben ezért aktuális kérdésekkel is kell foglalkozni. Fel is írtam magamnak a mostani jelentésünk kapcsán néhány ilyen témát – mondta a Népszavának Domokos László, az ÁSZ elnöke.

Leszögezte: a Számvevőszék az Országgyűlés pénzügyi, gazdasági ellenőrző szerve, csak az Országgyűlésnek és a törvényeknek van alárendelve. Az ÁSZ saját ellenőrzési terve szerint végzi a munkáját. Ez alól kivétel, amikor a parlament maga ad utasítást egy-egy vizsgálat lefolytatására. Ezt lehet függőségnek nevezni, de ez esetben az elnöknek nincs mérlegelési joga.

Domokos hozzátette: 95 százalékban előre programozott ellenőrzés szerint működik a szervezet. Van persze mérlegelési joga az ÁSZ elnökének a vizsgálandó témák megválasztásában. Ilyen például most a katasztrófavédelemmel és -elhárítással kapcsolatos témakör. Mind, mondta, ezt, mint új ellenőrzési területet jelölte ki, mert Magyarország kaphat pénzeket az Európai Uniótól a vis major alapból. Ahhoz azonban, hogy ezeket a pénzeket elszámolhassuk, alaposan ellenőrizni kell a helyreállítási folyamat finanszírozását, nehogy elessen az ország a neki jogosan járó forrásoktól. „Ha elszámoljuk magunkat, rosszul járhatunk” – fogalmazott az ÁSZ elnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.