BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína már jövőre a második legnagyobb német exportpiac lehet

Németország azon az úton halad, hogy már a jövő évben Kína lesz a második legnagyobb exportpiaca, és ezzel kiszorítja e helyről az Egyesült Államokat - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

A lap a müncheni IFO kutatóintézet exkluzív számításaira hivatkozik, amely szerint ezzel első ízben történne meg, hogy Németország Kínában az export terén maga mögé utasítana olyan országokat, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Hollandia. Jelenleg és várhatóan a jövőben Franciaország marad Németország legfontosabb exportpiaca.

Ám Kínába - a müncheni kutatóintézet számításai szerint - 2011-ben már 66 milliárd euró értékű német termék kerül, ami kétszer akkora értékű, mint a 2009-ben feljegyzett 36,5 milliárd euró. Szakértők becslése szerint csak idő kérdése, amíg Kína a német exportcikkek legfontosabb célpontjává válik.

Mindazonáltal az FTD arra is felhívja a figyelmet, hogy a német export irányának eltolódását a szakértők vegyes érzelmekkel szemlélik. Egyfelől a német gazdaság ugyan némileg lekapcsolódik az Egyesült Államoktól. Másfelől viszont a szakemberek figyelmeztetnek arra, hogy máris túlságosan nagy a Kínától való függőség. Ott pedig ingatlanbuborék is bekövetkezhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.