BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: Nem akarunk új IMF-kölcsönt

Orbán Viktor Szófiában megerősítette a Nemzetgazdaság Minisztérium közlését, miszerint a kormány nem tárgyal újabb IMF hitelről.

"Nem akarjuk másodszorra is növelni az ország adósságterhét. Saját erőnkből szeretnénk stabilizálni a gazdaságot, ehhez pedig a magyar piacról szerzünk forrást" – fogalmazott a miniszterelnök a bolgár fővárosban tartott sajtótájékoztatón a Bloomberg tudósítása szerint.

Mint arról korábban beszámoltunk, sajtóértesülés szerint úgynevezett elővigyázatossági hitelmegállapodás felől is tájékozódhat a magyar küldöttség a pénteken kezdődő washingtoni látogatásán az IMF-nél. A Nemzetgazdasági Minisztériumban határozottan cáfolták, hogy ilyen tervek léteznének.

Az elővigyázatossági hitelről

Az IMF az új hitellehetőséget elsősorban a „kisebb mértékű sérülékenységgel” rendelkező országoknak szánja. A PCL lényege nemcsak az, hogy az országok enyhébb feltételek mellett férhetnek hozzá a pénzekhez (a felülvizsgálatokra például a szokásos negyedévi helyett csak féléves rendszerességgel kerül sor a PCL esetén), hanem hogy a hitelkeret valójában „csak” a piacok bizalmának erősítésére szolgálna, biztosítékképpen. Persze a PCL sem „alanyi jogon” jár, egy-egy ország teljesítményét az IMF a hitel megítélése kapcsán öt területen értékeli: a külső pozíció és a piaci hozzáférés, a költségvetési és a monetáris politika, a pénzügyi szektor helyzete, valamint az adatok megbízhatósága tekintetében.

A szervezet korábbi közlése szerint azonban az IMF a PCL esetén kisebb mértékű hiányosságok felett kész szemet hunyni. Van tehát esély arra, hogy – amennyiben erre a magyar kormányban van nyitottság – az IMF egy PCL-ről szóló tárgyaláson rugalmasabb lenne, mint a nyári, végül félbe is szakadt egyeztetéseken.

A Morgan Stanley korábban úgy vélekedett, hogy az új típusú, elővigyázatossági hitelt éppen Magyarországra szabták. A magyar gazdaság fundamentális mutatói ahhoz nem elég jók, hogy a jelenleg is elérhető rugalmas hitelkeretben (az úgynevezett Flexible Credit Line-ban) részesüljön, ám Budapest az utóbbi években számos olyan átalakítást hajtott végre, amelyek jelentősen javították a költségvetés helyzetét – emlékeztetett a Morgan Stanley.

 

A szervezet korábbi közlése szerint azonban az IMF a PCL esetén kisebb mértékű hiányosságok felett kész szemet hunyni. Van tehát esély arra, hogy – amennyiben erre a magyar kormányban van nyitottság – az IMF egy PCL-ről szóló tárgyaláson rugalmasabb lenne, mint a nyári, végül félbe is szakadt egyeztetéseken. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.