BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesen jártak jól az új adószabályokkal

Bár az emberek általában inkább tájékozatlanok az adóügyekben, a személyi jövedelemadó rendszerének közelmúltban történt átalakítása kapcsán a megkérdezettek döntő többsége tudott a változásokról - derült ki a Medián legutóbbi felméréséből.

A személyi jövedelemadó rendszerének közelmúltban történt átalakítása kapcsán a megkérdezettek döntő többsége spontán módon meg tudott említeni legalább egy-két változást (9 százalékuk egyet sem tudott). A legtöbb válaszadó (61 százalék) az egykulcsos szja bevezetését említette, de a gyermekek után járó adókedvezményekről is viszonylag sokan hallottak (41 százalék). Az adójóváírás változását, a béren kívüli juttatások rendszerének átalakítását viszont csak alig minden tizedik válaszadó tudta megemlíteni - írta a Népszabadság.

A közelmúltban bevezetett adószabályok fogadtatása nem igazán kedvező. Az új rendszer mellett gyakran hangoztatott érv, hogy az hatékonyabb és gyermekvállalásra ösztönözhet, a lakosságnak azonban alig negyede osztja ezt: a válaszadók 24 százaléka (igaz, ezen belül az szja-köteles jövedelemmel rendelkezők 28, a diplomások 32 százaléka) látja így. Ezzel szemben a válaszadók közel kétharmada (65 százalék), sőt, még a kormánypárti szavazók közül is csaknem minden második úgy gondolja: az új rendszer inkább tovább növeli a különbséget a szegények és gazdagok között.

Miután a felmérést megelőző legutóbbi fizetéseket már az új adószabályok szerint számolták, egyértelművé vált, hogy a változásokkal a korábbi kijelentések ellenére a legtöbben nem jártak jól. Az szja-fizető válaszadók több mint fele arról számolt be, hogy nem vagy alig változott a nettó fizetése, 29 százalékuké pedig csökkent, és csak 18 százalékuk tapasztalt növekedést. Kétségtelen, hogy egy ilyen változás mértékének megítélése nagyon szubjektív, mindenesetre a válaszadók alig két százaléka mondta azt, hogy az előző hónaphoz képest jelentős nettójövedelem-emelkedést érzékelt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.