BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden áron megmenti a görögöket az EU

Jean-Claude Juncker szerint a görög államcsőd nem egy lehetőség, azonban a görög kötvények hozama azt mutatja, hogy a befektetők veszteséget fognak elkönyvelni meglévő kötvényeik után.

Görögország államadósságának átütemezése „nem egy lehetséges” választás az európai döntéshozóknak – mondta Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök. Hozzátette: „ez számos problémához vezethet, és ezek közül számosat még nem is tudunk azonosítani”.

A görög államkötvények hozama azonban azt mutatja, hogy a piac egyértelműen árazza Görögország adósságának átstrukturálását. Igaz, egy nap alatt csökkentek az állampapírok hozamai, azonban így is egyértelműnek gondolja a piac a csődöt.

A két éves államkötvények hozama 20 százalék felett áll, a 10 éves papírok pedig 15 százalékos hozamot mutatnak.

Görögországnak azzal a kockázattal kell szembenéznie, hogy „Latin-Amerika” típusú elveszett évtizedet eredményezhet a szuverén adósságválság – írta Mohamed El-Erian, a Pacific Investment Management (Pimco), a világ legnagyobb kötvényalapjának vezére a Handelsblatt hasábjain a Bloomberg tudósítása szerint.

El-Erian szerint Görögországot ma ugyanaz a veszély fenyegeti, mert „mesze” van a pénzügyi stabilitás, és nem is közeledik, amely lehetővé tenné, hogy hozzáférjen a nemzetközi pénzpiacokhoz.

Az eurózóna vezetői közül Portugália lesz az utolsó, aki nemzetközi hitelcsomagra szorul. Spanyolország nem esik a piacok áldozatául, az államkötvények hozama nem növekedett azután, hogy Portugália hitelt kért az Európai Uniótól három héttel ezelőtt” – mondta Olli Rehn, az Euróai Unió gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa szerda délután Helsinkiben.

Spanyolországot nem rengette meg az sem, miután nyilvános vita kerekedett Görögország államadósságának átütemezése ügyében – mutatott rá Rehn.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.