BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig drágítanak a termelők

Kedvező jelek érkeznek az ipar felől, és nemcsak a termelés, hanem az árak tekintetében is.

Az alapanyagárak drágulása miatt már közel egy éve viszonylag magas a szektor árindexe, ám jó eséllyel csökkenhet a következő hónapokban. Márciusban az egy esztendővel korábbihoz képest még 6,6 százalékos áremelkedést mért a Központi Statisztikai Hivatal, ám februárhoz viszonyítva stagnáltak az árak. Az éves mutató még a tavaly tavaszi drágulási hullámot tükrözi, ha nem jön újabb külső sokk, akkor nyár elejére akár a mostani ütem harmadát sem éri el a drágulás.

Emiatt látszólag sokkal roszszabbul járnak az ipari termelők, hiszen az energia és a nyersanyagok árának növekedése még mindig két számjegyű, azonban a felvevőpiacok bővülése jócskán kompenzálja ezt. Ugyanez viszont kockázatot is hordoz magában; lehetséges, hogy az árak emelésével reagálnak majd a gyártók arra, ha leáll a mostani kedvező konjunktúra, és erre a szakértők szerint már nem sokat kell várni.

Eddig azonban úgy tűnik, hogy a drágulás nem terjedt szét a teljes ágazatban, hanem az alapanyagárak növelése által közvetlenül érintett szegmensekre koncentrálódott, mint a kőolaj- és a fémfeldolgozás, illetve az élelmiszeripar. A fogyasztói árakra pedig még korlátozottabb volt a tovagyűrűzés, habár a belföldi értékesítés árindexe az utóbbi hónapokban 2-3 százalékponttal még magasabb is volt az átlagos drágulásnál. Ennek zöme is inkább a további feldolgozásra szánt termékeknél jelentkezett, a fogyasztókat egyedül az energiaszektor áremelése érte el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.