BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már 260 körül lenne a frank a svájci jegybank lépése nélkül

A svájci jegybank a héten másodszorra fordította meg a frank szárnyalását, és elemzők nem hisznek abban, hogy az SNB sikeres lehet a negatív nemzetközi környezetben. Annyi azonban biztos, ha a jegybank néma maradt volna, már közelebb lennének az euró/frank paritáshoz.

A svájci frank gyengült, miután Philipp Hildebrand, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke kijelentette, nem zár ki semmilyen intézkedést, amely megfékezhetné az alpesi deviza erősödését. Az SNB vezére tehát egyértelmű üzenetet küldött a piacnak verbális intervenció keretében.

Jelentős szerepet játszott az elnök kommentárja abban, hogy 1,08-ról 1,09-re emelkedett az euró/frank kurzus.

Nem csoda, ha déjá vu érzésük van a piaci szereplőknek, illetve a frankhiteleseknek, ugyanis a jegybank két nappal ezelőtt jelentette be, hogy szűkíti és csökkenti a 3 hónapos LIBOR kamatcélt. Akkor is hasonló folyamatok játszódtak el, igaz, szerdán jelentősebben esett a svájci frank.

Szerdán 1,08 körüli árfolyamról 1,11-re tolta fel az euró/frank árfolyamot az SNB kamatcél-csökkentése, illetve a likviditásfokozás bejelentése.

A szerdai SNB közlemény 252 forintról 245 alá hozta le a svájci frank árfolyamát, azonban a nemzetközi tőke- és pénzpiaci pánikhangulat újra az alpesi fizetőeszközt erősítette. A mai Hildebrand nyilatkozat pedig megállította az erősödést, és 253-ról 252 alá segítette a frank/forint jegyzését.

Philipp Hildebrand jelzése azonban egyértelművé tette, hogy a jegybank felveszi a harcot a frank erősödésével, még akkor is, ha az intervenció jelentős veszteségeket okozhat a banknak.

Neil Jones, a Mizuho Corporate Bank európai fedezeti alapjának vezére szerint a piacok félnek attól, hogy az SNB beavatkozik. „Ez valós idegességet okoz” – emelte ki.

Elemzők továbbra is úgy látják, ideiglenes lehet a jegybank „sikere”, amely egyértelműen látszik abban, hogy az alpesi deviza folyamatosan visszaerősödik, sőt, rendre történelmi csúcsokat dönt (a jegybank színre lépése óta is). Azonban az árfolyam alakulásából az látszik, ha az SNB nem avatkozott volna be kamatcél-csökkentéssel, illetve verbális intervencióval, mára jóval közelebb lenne az euró/frank paritás.

Pénteken is igen negatív a globális környezet (ahogyan szerdán is volt), azonban az alpesi deviza meredek erősödése nem folytatódik Hildebrand kommentárja után. A verbális intervenció egyelőre csak átmeneti lehet, de nem szabad lebecsülni az SNB-t.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.