BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

300 forint feletti euró és kamatemelés - Rémálomból valóság

Az árfolyam- és kockázati környezet miatt csaknem 50 százalék az esélye annak, hogy a magyar jegybank (MNB) még az idén kamatot emel - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint az MNB - és a térség más jegybankjai - számára már rég nem az infláció a fő aggodalomforrás.

A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég - a várható közép-kelet-európai jegybanki kamatpályákról befektetőknek összeállított előrejelzésében úgy fogalmazott, hogy a piaci felfordulás és a "gyorsan romló" növekedési kilátások közepette "ma már távoli emlék csupán" az infláció gyorsulásával kapcsolatos félelem, amely korábban még meghatározó eleme volt a pénzügypolitikai vitának. A térségi jegybankok figyelme a gazdaságélénkítésre, illetve a pénzügyi stabilitás megőrzésére helyeződött át.

A ház londoni szakértői az MNB kamatpolitikájáról azt jósolták, hogy ha az euró forintárfolyama 290 felett marad, a kamatcsökkentés lekerül a napirendről, ha pedig az árfolyam 300 forint fölé emelkedne, akkor "szinte bizonyossá válna" az MNB-kamatemelés.

Mindent egybevetve a Capital Economics elemzői jelenleg "50-50-hez közeli esélyt" látnak arra, hogy a magyar jegybank még az idei év vége előtt kamatot emel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.