BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trichet megütötte a piacokat - Még nem tesztelik a svájci jegybankot

Jean-Claude Trichet a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón elmondta, az infláció 2 százalék felett maradhat a következő hónapokban, azonban jövőre csökkenni fog a pénzromlás üteme. Az Európai Központi Bank (EKB) elnökének szavai szerint a gazdaság növekedése visszafogott maradhat.

Trichet tájékoztatója előtt azt írtunk, az EKB úgy láthatja , hogy a gazdasági növekedés lassul az euróövezetben, és a kilábalást lefelé mutató kockázatok övezik, amely az inflációt önmagában is csökkenti.

A gazdasági növekedés a jegybank elemzőstábja szerint 1,4-1,8 százalék között lehet ebben az évben; a korábbi 1,5-2,3 százalék közötti növekedési előrejelzésüket módosították lefelé.

2012-ben 0,4 és 2,2 százalék között lehet a gazdaság bővülési üteme az EKB meglátása szerint. Korábban 0,6-2,8 százalék közötti növekedést vártak.

Jövőre már 2 százalék körül lehet az infláció a jegybank számításai alapján, azonban idén 2,5-2,7 százalék között alakulhat. A 2012-re vonatkozó inflációs prognózis 1,2-2,2 százalék, korábban 1,1-2,3 százak volt.

Trichet elmondta, az inflációs kockázatok nem mutatnak felfelé, hanem kiegyensúlyozottak. A növekedési kockázatok azonban az elnök szavai szerint lefelé mutatnak. Az euró széleskörűen gyengült az EKB elnökének szavaira, azonban a frankkal szemben csak mérsékelt az értékvesztése.

A svájci frank korábban jelentősen erősödött hasonló körülmények között; most ez mégsem látható. Jóval a svájci jegybank által meghatározott minimális árfolyam (1,2) felett áll az alpesi deviza az euróval szemben. A menedéknek tartott eszközök erősödnek, például a német államkötvények hozama rekord alacsony szintre csökkent, és erősödött a dollár is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.