BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiábrándító adat Svájcból - Közbeléphet a jegybank a frankért

Svájcban a fogyasztói árak több mint két éve nem estek akkorát, mint novemberben. Az árcsökkenést az importált termékek vezették, amely további nyomást helyez a Svájci Nemzeti Bankra (SNB), hogy emelje az árfolyamküszöböt a gazdaság védelme érdekében.

A svájci fogyasztói árindex 0,5 százalékos csökkenést mutatott az egy évvel korábbihoz képest novemberben, miután az októberi adat 0,1 százalék volt, közölte a statisztikai hivatal. Ez a legnagyobb csökkenés 2009 októbere óta. A közgazdászok azt várták, hogy éves alapon novemberben 0,3 százalékkal eshetnek az árak.

A svájci fogyasztói árak tovább eshetnek, miközben a gazdaság lassulása mélyül, és a frank ereje csökkenti az importált termékek árát. Az UBS AG és a Goldman Sachs Group előrejelzése szerint az SNB emelheti az 1,2-es minimális árfolyamküszöböt az euróval szemben december 15-én, amikor a jegybank döntéshozói megtartják negyedéves ülésüket. Az elemzők várakozása szerint a központi bank azért fogja emelni az 1,2-es szintet, hogy elkerüljék a deflációt és segítsék az exportot.

„Én még mindig nem számítok cselekvésre az SNB-től” – mondta a Bloomberg hírügynökségnek Alexander Koch, az UniCredit bank közgazdásza. Mielőtt a központi bank emelné az árfolyamküszöböt, azelőtt rosszabb adatokra van szükség mind a gazdaságból, mind pedig a fogyasztói árak felől. 

A frank gyengülni kezdett a vezető devizákkal szemben az inflációs adat megjelenése után, amely azt jelzi, újra felerősödött a spekuláció, hogy a jegybank emelni fogja az 1,2-es árfolyamküszöböt. Az euróval szemben 0,5 százalékot esett, így 1,24-es szint fölé került a kurzus.

Az SNB elnökhelyettese, Thomas Jordan november végén egy interjúban azt mondta, hogy, a frank továbbra is erősen túlértékelt és a politikai döntéshozók készek lépéseket tenni, ha szükségessé válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.