BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Logikus lenne lehívni az IMF-pénzt, a piacon dupla kamatot fizetünk

Nem történt a pénteki Fellegi – Rehn találkozón semmi meghatározó, az EU részéről megállapították, hogy konkrét lépések szükségesek - többek között - a jegybanki függetlenség helyreállítása területén – írja napi elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Ezek a lépések ugyan még nem ismertek, de ettől függetlenül holnap egyeztetni fog José Manuel Barroso úr a miniszterelnökkel az előfeltételekről, és talán a kondíciókról. Itt már szóba jöhet a hitel típusán kívül a kamatozás mértéke, futamideje is. Nagyjából azzal lehet számolni, hogy 4 százalékos éves kamattal kapjuk a forrást, a futamidő pedig 2-3 éves lehet – vélekedett Karsai Péter.

Jelenleg a piacról pont a duplájáért tudjuk refinanszírozni magunkat, így logikus lenne lehívni az IMF-pénzt, és nem a piacról beszerezni a drága forrást. Node ne szaladjunk ennyire előre, száradjon a tinta a megállapodáson, és akkor lesz értelme erre a kérdésre visszatérni. A mai nap 304 körüli stagnálással indul, viszonylag jó nemzetközi hangulat mellett, 302-305 közötti kereskedés tűnik valószínűnek a mai napra. Holnap a Barroso-Orbán egyeztetésen kívül kamatdöntő ülés lesz az MNB-nél, a maival szemben a keddi nap tehát jóval eseménydúsabbnak ígérkezik – írja Karsai Péter.

„Még mindig nem született megállapodás a görög kormány és a magánbefektetők között. Charles Dallara, a magánbefektetők képviselője letette a görög kormány asztalára azt az ajánlatot, amiben a „végsőkig elmentek”, így most az EU-IMF döntésén fog múlni, hogy azt elfogadják-e. Itt is 4 százalékos kamatozást és 55- 75 százalék közötti adósság elengedést sejtenek a megállapodásban. A múlt héten napról napra azt kommunikálták a felek, hogy nagyon, egyre közelebb vannak a megállapodáshoz, ahhoz képest nincs érdemi előrelépés, és ennek ellenére az EUR/USD árfolyama nem omlott össze” – mutatott rá.

Hozzátette, ha mégis lesz a közeljövőben döntés, és elfogadják az érintettek a kialkudott feltételeket, akkor az 1,30-as határt áttörheti az euró/dollár kurzusa, de fejlemények híján viszont az idő múlásával a dollár jöhet ki nyertesen a dologból. Ma is lesz brüsszeli EU találkozó, ahol megvitatják a Dallara úr által felvázolt feltételeket, de továbbra is kicsi az esélye az előrelépésnek. Az EUR/USD árfolyama meglehetősen higgadtan reagálja le a görögökről szóló huza-vonát, még így is 1,29 körül jár az árfolyam

Nehezen tudja a háta mögött hagyni az EUR/CHF árfolyama a 250-es szintet. Az EUR/HUF árfolyama egyelőre nem tud újabb lendületet venni a 300-as szint felé, míg az EUR/CHF kurzusa továbbra is, kvázi hibernált állapotban stagnál 1,2080 körül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.