BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem vásárolunk eleget, visszafogjuk az importot

A külkereskedelmi termékforgalom euróban számított értékei januárban enyhe, 2 százalékos bővülést mutattak a magas bázisidőszaki szinthez képest. A devizaárfolyamok alakulása miatt ugyanakkor az export és import forintértékeinek csaknem azonos, közel 15 százalékos növekedését regisztrálta a KSH.

2012. januárban – első becslés szerint – a kivitel értéke 1933 milliárd forintot (6253 millió eurót), a behozatalé 1802 milliárd forintot (5830 millió eurót) tett ki. Euróban számolva a kivitel 2,0, a behozatal 2,3 százalékkal nőtt 2011 januárjához viszonyítva.

A külkereskedelmi mérleg az év első hónapjában 130 milliárd forint aktívumot mutatott, ami az egyenleg 12 milliárd forintos javulását jelenti az előző év azonos időszakához képest. A januári kivitel 76,7, a behozatal 66,8 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

„Az export 2 százalékos és az import 2,35 százalékos növekedésével az euróban számolt többlet ugyan az egy évvel ezelőtti 432 millió euróról 423,5 millió euróra csökkent, ami a cserearány romlását és az árfolyamváltozások hatásait tükrözi, mivel forintban számolva 130 milliárdra nőtt a külkereskedelem többlete a tavalyi 118,6 milliárd forintról” – vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

„A következő hónapokban az exportdinamika lassú élénkülésére számítunk, részben a javuló német gazdasági kilátások, részben a belépő új autóipari kapacitások hatására, míg a továbbra is gyenge belső kereslet visszafogja az import növekedését” – írja Suppan Gergely. Hozzátette, ezt azonban a cserearány romlása részben ellensúlyozza. Idén a külkereskedelem többlete 7,8 milliárd euróra nőhet a tavalyi 6,89 milliárdról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.