BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF-tárgyalást veszélyeztetheti a jegybankra rótt illeték

Az IMF-szerződésre is árnyékot vethet a kormány ötlete, miszerint a jegybank O/N betéteire is kivetné a tranzakciós adót – írja elemzésében Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

Szerinte a tárgyalópartnerek ezt értelmezhetik a jegybank függetlenségén esett csorbának is.

Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője úgy véli, amellett, hogy kérdéses a javaslat értelme, a jegybank adóztatása uniós jogba is ütközik. „Egyelőre nem világos, hogy emiatt későbbre tolódnak-e az IMF/EU-tárgyalások, vagy a tranzakciós illeték kiterjesztése is téma lesz Washingtonban. Minden attól függ, hogy az EKB milyen jelentőséget tulajdonít a dolognak” – hangsúlyozta a szakember.

Az Európai Központi Bankhoz megérkezett a Nemzetgazdasági Minisztérium konzultációs kérelme az ügyben, az EKB a témában jogi véleményt fog kiadni – közölte a sajtóosztályuk.

Azt Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is elismerte, hogy lehetnek viták az ügyben. Szerinte biztos, hogy ez a téma szóba kerül majd az IMF-tárgyalásokon. Rogán emellett közölte: nem biztos, hogy helyes, hogy a jegybank nem hárítja tovább a terhet, de a lépést „nem kívánjuk kritizálni”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.