BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt Brüsszel IMF-hitel ügyben: válaszra várnak

A magyar kormány visszajelzésére vár az Európai Bizottság az EU-IMF-hiteltárgyalások ügyében, mondta el az uniós testület szóvivője ma déli szokásos sajtótájékoztatóján.

Egyúttal megerősítette: valóban létezik egy olyan dokumentum, amelyet az IMF-EU-EKB tárgyalódelegáció hátrahagyott a magyar kormány számára a tárgyalások első szakaszának júliusi befejezése után.

Ebben a dokumentumban előzetes véleményt mondanak a magyar gazdaság állapotáról, illetve javaslatokat tesznek a kormánynak a lehetséges makrogazdasági lépésekre. A szóvivő a levél tartalmáról több részletet nem kívánt közölni, mondván, hogy az bizalmas.

Megjegyezte azt is, hogy a dokumentum tartalmával kapcsolatban megjelent híradások számos pontatlanságot tartalmaznak. 

Kifejtette, hogy a tárgyalások még korai szakaszban vannak, és egyelőre a kormány visszajelzését várják a dokumentummal kapcsolatban, tehát a magyar térfélen pattog a labda.

"A cél világos: a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést szeretnénk támogatni, és azt, hogy ez fenntartható módon történjék meg" - fűzte hozzá végezetül.              

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta:  szerinte lesz megállapodás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Európai Unió között, de nem azon feltételek alapján, amelyek csütörtökön napvilágot láttak. A kabinet ezért a következő hét-tíz napban alternatív IMF/EU-tárgyalási pozíciót dolgoz ki, fűzte hozzá.

Igaz, azt is megemlítette, hogy Magyarország az IMF/EU-tárgyalások elején áll, és van egy nagy, legalább harminc javaslatból álló halmaz, amely egy tárgyalási pozíció, de "ezen az alapon nem lesz megállapodás", ezeket az IMF/EU-elvárásokat ugyanis a magyarok nem tudják elfogadni, legfeljebb a bürokrácialeépítést, ha annak módszerében meg tudnak állapodni a felek - erősítette meg Orbán Viktor.

A kormányfő utalt arra csütörtökön az EU tárgyalt Magyarország helyzetéről, az IMF/EU-tárgyalódelegáció uniós része pedig letett egy jelentést a közösség pénzügyi és gazdasági bizottságának a magyar tárgyalásokról.

Az MTI ezzel összhangban úgy  értesült, hogy a Magyarországgal folytatott hiteltárgyalások ügye is szerepel ezen bizottság pénteki tanácskozásán, amely szakmai szinten készíti elő a tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozásait, az úgynevezett ECOFIN-üléseket. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.