BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adósságháború: Megnyílt a harmadik front

Az adósság elleni háború harmadik frontját is megnyitotta a kormány: a kabinet a települések hitelállományának több mint a felét átvállalja.

Forradalmi számokkal folytatja a kormány az adósság elleni háborút: 1956 önkormányzat összesen 612,1 milliárd forintnyi adósságállományát veszi át az állam. A lépést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be szombaton, a Fidesz által szervezett, önkormányzatok az adósság csapdájában című konferencián.

Az ökormányzati alrendszer teljes adósságállománya június 30-án az ÁKK adatai szerint 1132 milliárd forint volt, az átvállalás tehát az összteher több mint felére kiterjed. A bankrendszerrel szembeni kötelezettségállomány az MNB adatai szerint 2011 végén 1057 milliárd forint volt.

Az adósságcsapdából kikerülve helyreállhat az önkormányzatok függetlensége, indokolta a döntést a miniszterelnök, aki szerint eljött az ideje, hogy a kormány – az államadósság csökkentése és a devizahitelesek megsegítése után – megnyissa az eladósodás elleni közdelem harmadik frontját.

A bejelentésnek voltak előzményei. A napokban Kósa Lajos, többször is jelezte: a városok tömegével válhatnak működésképtelenné, ha nem lesz változás. Többen Debrecen polgármesterének nyilatkozatai után többen számítottak arra, hogy a kormány, amely feladataik egy részével együtt a megyék adósságát is átvette, a települések helyzetét is hasonló módon fogja könnyíteni.

Az 5000 főnél kisebb lélekszámú települések adósságállományát egy az egyben átveszi az állam. Ez összesen 1673 önkormányzatot érint, amelyeknek együttes hitelállománya 97,3 milliárd forint (23,2 milliárd forint működési, 74,1 milliárd forint fejlesztési hitel). A nagyobb települések esetében az adósságátvállalás mértéke attól függ, hogy az egy főre jutó helyi adóbevétel miként viszonyul az országos átlaghoz. Ha ez az arány eléri az országos átlagot, akkor a konszolidáció mértéke 40 százalékos, ha az átlag 75-100 százaléka közötti, akkor az állam az adósság felét vállalja át. Ha a településen az egy főre eső bevétel az országos átlag 50-75 százaléka, akkor az adósság 60 százalékát konszolidálják, az átlagos bevétel felét sem elérő települések esetében pedig 70 százalékát konszolidálják.

Jó irányba tett lépés, amellyel régi adósságot törlesztett a kormány – összegezett a Világgazdaságnak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. A szakember emlékeztetett: másfél évvel ezelőtt, a bankszövetséggel folytatott tárgyalásokon már jelezte, hogy „baj lesz” abból, hogy az önkormányzatok túlnyomó részének hitelből kell kompenzálnia az állami finanszírozás csökkenését. 2008 óta a pályázatok önrészét hitelből teremtették elő, ami nagyban hozzájárult az eladósodásukhoz. Célszerű lett volna ugyanakkor átvilágítani ezeket az adósságokat – jegyezte meg Gémesi György. Erre már nyilván nincs idő, mindazonáltal valamivel tisztább helyzetet lehetett volna teremteni.

A konszolidációs csomagban érintett működési hitelek állománya nagyjából 100 milliárd forint, ezt a – jövőre esedékes összeget – teljes egészében átvállalja a kormány. A bő félmilliárd forintnyi fejlesztési hitelállomány átvállalása egy évben hozzávetőlegesen 20-30 milliárd forintos kiadást jelent, a 2013-as költségvetésben tehát nagyjából 120-130 milliárd forintot kell erre a célra félretenni.


Kérdés persze, hogy miből teremti elő a kormány az adósságátvállalás fedezetét. Orbán Viktor jelezte: „akik előre gondolkodnak, azoknak van egy-két rossz sejtésük”, és ezek némelyike nem indokolatlan. Komoly erőcsoportok vannak, amelyek úgy gondolják, hogy elveszítették a sápszedés egy formáját, és amelyek meg fogják támadni a kormányzat lépését. Egyelőre nem tudni, kire gondolt, a Bankszövetség egyelőre vizsgálja a bejelentés „lehetséges hatásait”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.