BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Várat még magára a fellendülés

Prognózis A fogyasztás és a beruházások lefagyása miatt stagnálhat jövőre a magyar gazdaság
A Világgazdaság által megkérdezett tíz elemző mediánvéleménye szerint a gazdaság stagnálhat 2013-ban, de többen azt gondolják, hogy nem lábalunk ki a recesszióból. A legpesszimistább közgazdász 0,5 százalékos recessziót, a legoptimistább 0,4 százalékos növekedést vár, míg a kormány 0,9 százalékos GDP-bővülést prognosztizál.
„A magyar gazdaság várhatóan továbbra is zsugorodni fog” – mondta a lapunknak Török Zoltán. A Raiffeisen Bank vezető közgazdásza szerint a Mercedes, az Audi és a General Motors beruházásai nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy kilábaljunk a recesszióból. „Úgy tűnik, hogy a külső kereslet gyenge lesz, miközben a gazdasági szerkezetben semmiféle változást nem tapasztalhatunk” – vélekedett Török Zoltán. Véleménye szerint csak a feldolgozóipari export tudja segíteni a növekedést, ám a belső kereslet visszaesést mutat.
Hasonlóan látja Bebesy Dániel is. „Minden bizonnyal továbbra is nyomott marad a növekedés Magyarországon az elkövetkező években, elsősorban az adósságleépítés miatt” – mondta a Világgazdaságnak a Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere. Bebesy szerint a folyamat negatív hatását tovább súlyosbítja a kormány sok esetben kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája. „Ha Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, akkor a választások előtt akár költekezésbe is kezdhet a kormány” – véli a szakértő.
A lefagyott gazdaság ellenére várhatóan az IMF-fel sem változik a hűvös viszony. „Magyarország nem fog megállapodni az IMF-fel egy hitelkeretről 2013-ban sem” – prognosztizálta Török Zoltán. Szerinte annyira nem lesz rossz a külső környezet, hogy az a kormányt megegyezésre kényszerítené.
Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője kiemelte: mivel az állam várhatóan ki fog merészkedni a nemzetközi piacokra az első negyedévben devizakötvény-kibocsátással, ez akár tovább javíthatja a magyar eszközök iránti bizalmat. Bebesy Dániel pedig azt gondolja, hogy „egy évvel, vagy pár hónappal a választások előtt a kormány már nem fog megállapodni az IMF-fel”.
Nem mindenki várja azonban a gazdaság további zsugorodását. „A gazdaság lassan lábalhat ki a recesszióból, így csak lassú növekedésre számítunk” – válaszolta a Világgazdaságnak Suppan Gergely. A TakarékBank elemzője szerint a nettó export a gyenge külső kereslet ellenére stabilan járulhat hozzá a növekedéshez az autóipari kapacitások fokozatos élénkülésének köszönhetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.