BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csatára készül a kormány a devizahitelezés miatt

A Fidesznek és a kabinetnek éppen az volt a célja, hogy jelentős mértékben szűküljön a devizahitelt felvevők köre, amit most kifogásol az Európai Bizottság - mondta Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Európai Bizottság szerdán tudatta, hogy kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a devizahitel-nyújtás korlátozása miatt. A brüsszeli testület szerint sérti a tőke szabad áramlásának uniós elvét az a 2011 júliusában született kormányrendelet, amely azt írja elő, hogy csak az kaphat devizahitelt, akinek a kérdéses devizában akkora bruttó havi jövedelme van, amely forintra átszámítva meghaladja a minimálbér tizenötszörösét. A bizottság szerint ez olyan jelentős mértékben leszűkíti a lehetséges hitelfelvevők körét, hogy a szabályozás gyakorlatilag olyan korlátozás bevezetését jelenti, amely a devizahitelezés teljes betiltására hasonlít - ez egyébként pár nappal a kormányrendelet megszületése előtt, 2011. július 1-jén szűnt meg.

"Nekünk pontosan ez volt a szándékunk", a lehetséges devizahitel-felvevők körének jelentős szűkítése, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt bevezetett és szinte kizárólagossá tett devizakölcsön-konstrukciók több százezer magyar családot sodortak veszélybe - mondta Selmeczi Gabriella, kijelentve: a Fidesz a devizahitelesek oldalán áll.

A kormánypárt szóvivője szerint a Gyurcsány-Bajnai-kormányok veszélyes és szélsőséges gazdaságpolitikája mindig csak a bankok érdekét nézte, most pedig "a bankoknak és a bankok mellett álló baloldalnak nyilván szúrja a szemét, hogy a kormány korlátozta, ki vehet fel devizakölcsönt", hiszen így a pénzintézetek nem juthatnak extraprofithoz.

"Ha meg kell vívnunk egy újabb csatát, akkor azt meg fogjuk vívni", a kormányoldalnak nem áll szándékában fellazítani a szabályokat - jelentette ki Selmeczi Gabriella.

"Az EU szabályaival összhangban azonban nem zárhatjuk el a deviza alapú lakáshitel lehetőséget emberek elől, ezért szigorú feltételekkel, de a Kormány visszaállította a deviza alapú lakáshitelezést" – hangsúlyozta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

"A Bizottság is elismeri, hogy a természetes személyeknek nyújtott deviza jelzáloghitelek kockázatosak, de érvelése szerint a vitatott rendelkezésnél léteznek kevésbé korlátozó alternatív intézkedések is. Ennek ellenére a Kormány fenntartja azon álláspontját, hogy a devizahitel továbbra is kockázatos termék, amit prudenciális és fogyasztóvédelmi szabályok alkalmazásával célszerű korlátozni, így továbbra sem tartja indokoltnak a változtatást a devizahitelek jelentős kockázatára tekintettel és a Kormány - ugyanúgy, mint eddig - áll minden érdemi vita elé a meghozott intézkedéseivel kapcsolatban" – zárul a közlemény.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.