BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszafizettük az IMF-hitelt: Kell is még pénz, meg nem is

"Az idei lejáró adósságok megújítására semennyi dollárkötvény kibocsátásra nincs szükség. Jövő évben nagyjából egy milliárd eurónyi deviza államkötvény jár le, amit új devizaforrásból kíván az állam finanszírozni, így ha lesz dollárkötvény-kibocsátás akkor az már ezt fogja fedezni. Ebből is jól látható, hogy a jövőbeni lehetséges kibocsátás független az IMF előtörlesztéstől" – válaszolta egy kérdésre Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az online sajtótájékoztatón.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Heti Válasznak adott interjújában arra a kérdésre, hogy az IMF-hitel idő előtti visszafizetése után megcsappant tartalékokat hogyan fogják visszatölteni a korábbi szintre, azt válaszolta: "úgy vélem, az Államadósság Kezelőnek még az idén dollárkötvényt kell kibocsátania a nemzetközi piacokon". Orbán Gábor szerint egy dollárkötvény-kibocsátásra a tartalékok visszaépítése miatt van szükség.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank közgazdásza elemzésében azt írta, hogy „ebben az évben ugyan már nincs devizaadósság visszafizetési kötelezettsége a magyar államnak, azonban az IMF-kölcsön visszafizetése augusztusban számottevően csökkentette az állam likvid tartalékait. Jövőre összesen 5,3 milliárd eurót kitevő devizában denominált adósság jár le, így valóban célszerű lehet a tartalékok feltöltése már az idei évben”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.