BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a külkereskedelmi többletünk

2014 első hónapjában a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 6,1, a behozatalé 3,6 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva - közölte a KSH. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 482 millió eurót tett ki, ami 209 millió euróval haladta meg a 2013. januári szintet.

Az idei januári forgalom forintban mért árszínvonala exportban 0,3 százalékkal emelkedett, míg importban 0,4 százalékkal csökkent az előző év januárjához képest. A cserearány 0,7 százalékkal javult.

A forgalom közel felét kitevő gépek és szállítóeszközök volumene exportban 5,6, importban 7,6 százalékkal nőtt. A forgalom alakulását továbbra is a közúti jármű, valamint a híradás-technikai hangrögzítő és  lejátszó készülék árucsoportok kereskedelme határozta meg. A közúti jármű exportvolumene több mint felével, a behozatalé mintegy harmadával emelkedett.

A behozal növekedésében az alkatrészek, míg a kivitelben a gépjárművek
voltak a meghatározó termékcsoportok. A mobiltelefonok és alkatrészei forgalmában azonban drasztikus volt a visszaesés.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 5,6, illetve 10 százalékkal emelkedett. Több mint tizedével bővült a gyógyszer, gyógyszerészeti termék behozatala, a fémtermék és a szakmai, tudományos ellenőrző m ű szer kivitele, ezenkívül az illóolaj, illat- és tisztítószer mindkét irányú forgalma. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene csaknem harmadával maradt az egy évvel ezelőtti szinttől.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 15, az importé 7,9 százalékkal nőtt 2013. januárhoz képest. Az export húzóerejét a gabona- és gabonakészítmény-kiszállítások adták: a kukorica kivitele forintértéket tekintve mintegy másfélszeresére nőtt, a búzáé mintegy harmadával bővült az alacsony bázisszinthez viszonyítva.

volumene 6,1, a behozatalé 3,6 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva - közölte a KSH. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 482 millió eurót tett ki, ami 209 millió euróval haladta meg a 2013. januári szintet.VG Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.