BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mikor lehet magyar euró? Itt az NGM véleménye

Három maastrichti kritériumnak is megfelel Magyarország - kommentálta az NGM a legújabb konvergenciajelentést.

Magyarország megfelel az árstabilitásra vonatkozó kritériumoknak - írja az NGM. Az elmúlt tizenkét hónap átlagában 1 százalék volt az átlagos magyar infláció, vagyis elmaradt a referenciaértéknek számító 1,7 százalékos árdrágulástól, és a következő hónapokban sem éri majd el az előrejelzések szerint a referenciaértéket.

A közpénzügyekre vonatkozó kritérium teljesítésével sincs gondja az országnak, miután már nem tartozik a túlzotthiány-eljárás hatálya alá. A jelentés emlékeztet rá, hogy az államháztartás GDP arányos hiánya 2012-ben 2,1, 2013-ban pedig 2,2 százalék volt, ami a Bizottság tavaszi előrejelzésének értelmében 2014-ben 2,9 százalékos, a rákövetkező évben pedig 2,8 százalékos szintet érhet el.
 
Hazánk a hosszú távú kamatlábakra vonatkozó konvergencia kritériumnak is eleget tesz. Ez 2014 áprilisában 5,8 százalék volt, ami a 6,2 százalékos referenciaérték alatt van. A havi átlagos hosszú távú kamatráta a 2012 elején mért 9,5 százalékos csúcsról 2013 májusára 5 százalékra csökkent, majd egy átmeneti emelkedést követően 2014-ben újra csökkent.
 
Két másik feltétel teljesítésével ugyanakkor jelenleg még adós Magyarország. Ezek közül az egyik az uniós szerződés által előírt törvényi keretek megléte. Ebből a szempontból a Bizottság megítélése szerint Magyarország elsősorban a jegybanktörvény uniós joggal való összhangba hozásával adós. 

A második feltétel, amit hazánk nem teljesít, az árfolyam-stabilitásra vonatkozó kritérium.
 
Mint a jelentés aláhúzza, a forint-euró árfolyam az elmúlt években nagyon hullámzó volt. 2014 első hónapjaiban az euró árfolyama 300 forint fölötti szinteken állandósult.

Magyarországnak nincs céldátuma az euróövezethez történő csatlakozásra - közölték. A gazdaságpolitika középpontjában a makrogazdasági stabilitás erősítése, a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás és az államadósság további csökkentése mellett kiemelt szerepet játszik a magyar gazdaság növekedési potenciáljának és versenyképességének a javítása és a foglalkoztatottság bővítése.
 
A kormány az eredmények megőrzése mellett a gazdaságpolitikai prioritásokat szolgáló intézkedések következetes végrehajtásával a magyar gazdaság fejlettségi szintjének, versenyképességének további javulása nyomán fogja kitűzni az euróövezeti csatlakozás hazánk számára optimális időpontját - írták.     

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.