BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsra ugrott a forint, miután fontos lett

Kéthónapos csúcsra erősödött a forint az euróval szemben, és a fontos technikai szintnek számító 200 napos mozgóátlag sem állította meg a hazai devizát. Hétfőn rövid ideig 308 forintot kértek az euróért, ezzel pedig egyre távolabb kerül a forint a szeptemberben látott 315-ös kurzustól, ami két és fél éves mélypontot jelentett. Kedd reggel pedig megközelítette a 307-es szintet is a hazai deviza.

Elemzők szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentései arra utalnak, hogy a kormány nem szeretné a forint leértékelődésén keresztül javítani a versenyképességet. – Korábban volt egy olyan várakozás a piacon, hogy a devizahitelek forintosítása után a kormány a hazai fizetőeszköz leértékelésével próbálkozik majd, de ez most mérséklődött – mondta lapunknak egy banki elemző. Varga Mihály szerint is fontos a forint árfolyama az államadósság szempontjából is, vagyis a kormány tudja, hogy a lakossági devizahitelek átváltása után sem lehet leértékelni a forintot az államadósság elleni harc miatt – magyarázta. Szerinte úgy tűnik, hogy fiskális oldalon szakítanak a Matolcsy-féle forintleértékelő politikával, és másképp javítanák a versenyképességet. Erre utal, hogy csökkentenék az újraelosztási rátát és szerkezeti reformokat hajtanának végre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.