BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olajban ismét az Egyesült Államok lett a nagyhatalom

Az USA lett tavaly a világ legnagyobb kőolaj- és gáztermelője, megelőzve Oroszországot a két szénhidrogéntermék egyesített listáján – derül ki a BP Statistical Review of World Energy idei kiadásából. A mértékadó éves kiadvány szerint az USA olajtermelése tavaly rekordszintre nőtt, napi 1,6 millió hordóval haladva meg az egy évvel korábbit (rajta kívül csak Brazília tudta kétszámjegyű mértékben bővíteni termelését). Az USA ezzel az első olyan ország, amelyik három egymást követő évben legalább napi egymillió hordós növekedést ért el. Az észak-amerikai előretörés mögött a palamezők kitermelése áll, ami mélyreható változásokat hoz a gazdaságban – emelte ki a jelentés. Az olcsó energiaforrás hatása már látszik a feldolgozóiparban, hiszen az USA-ban tavaly felhasznált energia 90 százalékát belföldön termelték meg. Tavaly az ország GDP-jének 1 százalékára rúgott az energiaimport értéke, szemben a 2007-es 5 százalékkal.

A másik nagy változás, hogy Kína energiakereslete a kilencvenes évek végi ázsiai válság óta a leglassabban bővült tavaly; az ország energiaigényes szektoraiban, mint például a korábbi évek boomját adó vas- és acéliparban vagy a cementiparban lényegében összeomlott a növekedés – állapította meg a jelentés bemutatásakor Spencer Dale, a brit olajcég vezető közgazdásza.

Számos olyan ország tudott termelési rekordot elérni, amelyik nem tartozik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) – mint például Kanada vagy Brazília –, ami arra késztette az OPEC-et, hogy megváltoztassa politikáját, és inkább a piaci részesedés megvédésére fokuszáljon. Az olajl keresleti oldalán az OECD-n kívüli, tehát nem a legfejlettebbek közé tartozó országokra jutott a teljes nettó globális növekedés, a fejlett országok fogyasztása 1,2 százalékkal mérséklődött; az elmúlt kilenc évben ez a nyolcadik csökkenés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.