BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az energiaárak zuhanása miatt alig van európai infláció

Változatlanul 0,1 százalékon áll az Európai Unió inflációja. A 0,5 százalékos magyar mutató a hetedik legmagasabb.

Nem változott az EU inflációja: a mutató ugyanúgy 0,1 százalékon áll, ahogy egy hónappal ezelőtt. Az eurózónában is stabil maradt az inflációs adat, ott júniusban és júliusban is 0,2 százalékot mértek - derül ki az Eurostat friss adataiból.

Az Európai Unió 28 tagállama közül 11-ben volt negatív infláció júliusban. Cipruson -2,4, Romániában -1,4, Görögországban pedig -1,3 százalékos az adat. A legnagyobb inflációt Máltán (1,2 százalék) és Ausztriában (1,1 százalék) mérték, sehol máshol nem volt 1 százalék feletti az adat. Magyarországon 0,5 százalékos az infláció, ez az EU hetedik legmagasabbja.

Az épp 0 feletti infláció nagyrészt az energiaárak zuhanásának köszönhető: az Eurostat úgy számol, hogy az energia árai az eurózónában 5,6 százalékkal csökkentek 2014 júliusához képest. Az élelmiszerek 0,9 százalékkal drágultak, a szolgáltatások pedig 1,2 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.