BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felszabadul 181 milliárd forint

Összesen 181 milliárd forint felfüggesztett támogatás átutalását várja Magyarország, ennyiről már ki is ment a számla Brüsszelbe – válaszolta a Miniszterelnökség a Világgazdaságnak azután, hogy a Bruxinfo nyilvánosságra hozta: lezárult az aszfaltkeverőügy. Brüsszeli forrásra hivatkozva azt közölte a portál, hogy az Európai Bizottság múlt pénteken döntött a zárolás feloldásáról, ami azt jelenti, hogy csaknem 700 millió euró eddig blokkolt támogatás érkezhet Magyarországra. A Bizottság 2013 végén fagyasztotta be a közúti projektek támogatáskifizetését, mert versenykorlátozónak találta az útépítési pályázatokban az aszfaltkeverők távolságára előírt feltételt.

A Miniszterelnökség válasza szerint a szabálytalan közbeszerzési eljárások miatti támogatásmegvonás 48 milliárd forint, annyi, amennyit Lázár János kancelláriaminiszter hónapokkal ezelőtt már bejelentett. Az Európai Bizottsággal átalánykorrekcióban állapodtak meg, a „szerződések jellegétől függően” 25, illetve 10 százalékos támogatáscsökkentésben.

A bizottsági döntés azt is jelenti, hogy külön kezelik az előző finanszírozási ciklus aszfaltügyét a 2014–2020-as időszakban észlelt új problémától, jóllehet felmerült, hogy visszaesőként kezelik Magyarországot. Mint megírtuk, már valamennyi tagállam hozzájárult a felfüggesztő intézkedés feloldásához, a bizottsági döntés azonban elakadt. Ismét a közbeszerzési pályázatokban előírt vitatott feltétel, ezúttal a környezetterhelési érték sajátos alkalmazása miatt. Az utóbbi ügyben részletes indoklást kért a regionális biztos. A közúti projektek támogatáskifizetésének feloldásával három éve húzódó ügy zárul le, de számos más ügyben folyik a vita a bizottsággal. Csepreghy Nándor miniszterhelyettes az előlegfizetési gyakorlatot emelte ki tegnapi interjújában. A Világgazdaság értesülése szerint ezen a héten tárgyalnak a brüsszeli illetékesekkel a vitás kérdésekről, köztük az előlegről is. Az unió túl kockázatosnak tartja a szokásos legfeljebb 30 százalék helyett 50 százalék szállítói előleg kifizetését, ráadásul bankgarancia nélkül.

Mindezektől függetlenül folyik a 2014–2020 közötti időszak támogatási rendszerének átfogó vizsgálata, az irányítási és kontrollmechanizmus értékelése. A Portfolio.hu értesülése szerint több területen jelentős problémát lát Brüsszel, ezért a portál azt is megpendítette, hogy negatív szcenárió esetén akár fel is függeszthetik az összes kohéziós és strukturális alapból származó kifizetést. Közben a Miniszterelnökség a támogatások lehívásának felpörgetésén dolgozik. Csepreghy arról nyilatkozott, hogy a 8900 milliárd forintos fejlesztési keretre a pályázatok kiírása a tervezett jövő június helyett várhatóan már tavaszra teljesül. Eddig több mint 6400 milliárd forintnyi pályázat jelent meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.