BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brexit-hatás: India már lekörözte volt gyarmattartóját

India valamikor a brit korona gyémántja volt. Vagyis csak afféle díszítő elem egy, a világot egykor uraló gazdasági nagyhatalom számára. De a legfrissebb adatok szerint India abszolút értékben számolt, tehát nem egy főre vetített GDP-je már nagyobb, mint Nagy-Britanniáé - írja a hvg.hu.

A világranglistát az USA vezeti, Kína, Japán, Németország és Franciaország előtt. Nemrég még Nagy-Britannia volt a hatodik, de India most megelőzte és a volt gyarmattartó a hetedik helyre csúszott.

A 2016-os év már hozott rekordokat a világ második legnépesebb országának. Februárban India lett a világ leggyorsabban növekvő nagy gazdasága, megelőzve Kínát. És az IMF előrejelzése szerint ezt a pozícióját jövőre is megtartja a várható 7,6 százalékos növekedési ütemmel. Nagy-Britannia viszont idén 1,8 százalékos növekedést produkál, jövőre pedig csak 1,1 százalékos lesz a bővülés, ha minden jól megy. De a Brexitre igent mondó népszavazás óta sok a bizonytalansági tényező, a font gyengült, jónéhány külföldi bank és nagyvállalat a Nagy-Britanniából való távozást fontolgatja. Még senki nem tudja, milyen szabályok alapján zajlik majd a kereskedelem az uniós tagállamokkal, de az biztos, hogy a jelenlegi egysége nagypiac „idilli állapota” nem marad fenn – írja a Foreign Policy Magazine.

Indiának is vannak persze gondjai, melyekről a hvg.hu oldalán olvashat, összességében azonban India gazdasági kilátásai jobbak, mint a Brexit miatt bizonytalan pályára sodródó Nagy-Britannia perspektívái.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.