BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még erőlködik a brit ipar, de bővül a gazdaság

Magához tért novemberben a brit ipar az előző három hónapban mutatkozó visszaesés után: októberhez képest 2,1 százalékkal nőtt a termelés az országos statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint, ezen belül a feldolgozóipar 1,3 százalékkal tudott bővülni, hála a gyógyszeripar látványos megugrásának

A kitermelőipar 8,2 százalékos erősödését az magyarázza, hogy a legnagyobb északi-tengeri olajmezőn egy átmeneti leállás után ismét megindult a munka. A Brexit okozta bizonytalanságokat különösen megszenvedő építőipar termelése azonban 0,2 százalékkal csökkent.

A novemberi kiugrás ellenére elemzők arra számítanak, hogy a tavalyi negyedik negyedév egészében gyengébben húzott az ipar, mint a harmadikban – pedig már akkor se teljesített valami fényesen –, és már csak a szolgáltatási szektor hajthatta a gazdasági növekedést.

A Bank of England kormányzója, Mark Carney tegnap azt mondta, már nem a brit EU-tagság megszűnése jelenti a legnagyobb kockázatot a brit pénzügyi rendszer stabilitására. A londoni alsóház költségvetési bizottságának szerdai meghallgatásán kijelentette: a brit jegybank véleménye az, hogy a brit pénzügyi rendszert elsősorban globális kockázatok terhelik. Carney szerint a Brexit-folyamat valamelyest felerősítheti e globális kockázatokat, de ezek a rizikótényezők akkor is érvényesülnének, ha Nagy-Britannia nem lépne ki az Európai Unióból.

A Bank of England vezetője elismerte, hogy a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazás előtt a jegybank valóban a referendumot tartotta a legnagyobb belső kockázatnak, mivel „történhettek volna olyan fejlemények”, amelyek befolyásolhatták volna a pénzügyi stabilitást. Carney szerint azonban éppen a Bank of England által tett akkori védőintézkedések enyhítették ezt a kockázatot.

A gazdaságnak a recessziót is sikerült elkerülnie. Az országos gazdasági és társadalomkutató intézet (NIESR) tegnap kiadott becslése szerint a decemberrel zárult három hónapban 0,5 százalékkal bővülhetett a brit gazdaság, csakúgy mint az egy hónappal korábbi időszakban. Tavaly egész évben 2 százalékkal nőhetett a GDP – közölte a tekintélyes független gazdaságkutató –, ami megfelel a hosszú távú növekedési potenciálnak.

A 2016-os bővülés nem volt kiegyensúlyozott – tette hozzá James Warren, a NIESR vezető kutatója –, a robusztus fogyasztási kiadások ellensúlyozták a többi szektor gyengélkedését. Idén és jövőre a fogyasztók erős ellenszélre számíthatnak, főleg az infláció miatt, amely részben a font tavalyi leértékelődéséből fakad majd. 2017-ben 1,4 százalékra eshet vissza a növekedés a NIESR szerint, amely azt is kiemeli, hogy lefelé mutató kockázatokat hordoz az uniós kilépési folyamat március végére ígért megindítása.

Hízik a külkereskedelmi hiány

A brit külkereskedelmi deficit novemberben megközelítette a 4,2 milliárd fontot, ez mintegy 2,6 milliárd fonttal több az előző havinál. Az import értéke 3,3 milliárd fonttal nőtt, az ONS kommentárja kiemelte, hogy mind az EU-ból, mind az azon kívüli országokból több áru érkezett be, amit csak részben ellensúlyozott az uniós országokba irányuló export bővülése.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.