BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatemelést várnak Amerikában a befektetők

Előreláthatóan szerdán kamatot emel a Fed, Európa a Holland parlamenti választás eredménye miatt aggódhat

Mozgalmas hét elé néznek a piacok, a csendes hétfő után naponta fontos makroadatok érkeznek, de a hét legnagyobb eseménye a szerdai amerikai kamatdöntés és a szintén aznapra kiírt holland választás lesz. Minden jel arra utal, hogy a Fed szigorít kamatpolitikáján. A korábbi olajár-emelkedésből fakadó bázishatások és a szolgáltatások árának emelkedése miatt a januári 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelkedhetett az infláció februárban, ami már bőven a Fed inflációs célja felett van, ráadásul a maginfláció már 15 hónapja 2 százalék felett áll.

Az előző kamatdöntő ülésen a Fed még Trump elnök gazdasági programját, illetve annak időzítését emelte ki kockázati tényezőként, amely érdemi hatást gyakorolhat az inflációra. Azóta kiderült, hogy a program legfontosabb elemei 2018 elején léphetnek életbe, az infláció lassan a 3 százalékot súrolja, míg a feszes munkaerőpiaci kondíciók már az emelkedő bérdinamikában kezdenek lecsapódni. Februárban a bérek 2,6 százalékkal emelkedtek.

A fentiek miatt a Fed elnöke két héttel ezelőtt egy bizottsági meghallgatáson már a márciusi kamatemelésre kezdte el felkészíteni a piacokat, ennek hatására a korábbi 45-50 százalék helyett már 90 százalékos valószínűséggel árazzák a kamatemelést. Idén a Fed három kamatemelést tervez, a frissített prognózisban fontos lesz figyelni, hogy mennyivel emeli meg a Fed a kamatvárakozását. Ez erősítheti a dollárt és növelheti a kötvényhozamokat – véli Módos Dániel, az OTP bank makroelemzője.

Az Európai Unió jövőjére nézve is igen fontos nap lesz a szerdai, hiszen Hollandiában parlamenti választást tartanak. A jelenleg hatalmon lévő két párt (VVD, PvdA) népszerűsége az utóbbi időben kevesebb mint felére csökkent, így egy újabb általuk alkotott koalíció aligha lenne elég a kormányzáshoz. A kormányalakításhoz 150 mandátumból 76 megszerzésére van szükség. A legfrissebb előrejelzések szerint az egyik legtöbb mandátum várományosa a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV), ám az ő támogatottságuk sem elegendő az önálló kormányalakításhoz, így a legnagyobb kérdés továbbra is az, hogy kik alkotják majd a jelenlegi előrejelzések alapján akár négypárti együttműködést. A választáson induló valamennyi politikai párt kijelentette, hogy nem áll szándékában koalícióra lépni a Szabadságpárttal.

Wilders iszlámellenes és euroszkeptikus retorikája illeszkedik a Brexit-népszavazás eredményéhez, valamint Marine Le Pen jó szerepléséhez a francia elnökválasztási kampányban. Amennyiben a Geert Wilders által képviselt értékek előtérbe kerülnek Hollandiában, az komoly feszültségeket okozhat az Európai Unió egyébként is igen törékenynek tűnő egységében – figyelmeztet Váradi Beáta, az OTP elemzője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.