BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliós büntetést kapott a Merkentil Bank

A Magyar Nemzeti Bank összesen 58 millió forintos bírsággal sújtotta a Merkantil Bankot, mivel az számos ügyleténél többek között a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó szabályok érvényesülését akadályozta.

Az MNB vizsgálatot végzett a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt.-nél (Merkantil Bank), melynek során azt próbálta kideríteni, hogy a bank miként tesz eleget a fogyasztóknak történő – elsősorban gépjármű finanszírozást érintő – hitel- és pénzkölcsön-nyújtása során a jövedelemarányos törlesztőrészletre és a hitelfedezeti mutatóra (HFM) vonatkozó adósságfék-előírásoknak. A 2015. január 1.-től kezdődő időszakot áttekintő jegybanki vizsgálat a Merkantil Banknál több hitelintézeti törvényi előírás és JTM-re vonatkozó szabály megsértésével járó hitelezési gyakorlatot tárt fel, amelyek a túlzott mértékű háztartási eladósodás és a banki hitelportfolióban lévő kockázatok növekedésének veszélyével járnak.

A bank a hitelbírálat során lehetővé tette ügyfeleinek, hogy a folyamatban lévő ügylethez kapcsolódóan megtiltsák a banknak az eladósodottság vizsgálatához szükséges és a hitelinformációs rendszerben (KHR) más hitelintézetek által rögzített adósságszolgálati adatok megismerését, annak ellenére, hogy az ügyfelek általánosan hozzájárultak ahhoz. A havi adósságszolgálat megállapításához így sok esetben csupán az ügyfél önbevallásán alapuló – jellemzően a KHR-hez képest kevesebb adósságot beismerő – információk álltak a bank rendelkezésére.

Problémát jelentett az is, hogy a bank belső folyamatai nem álltak összhangban a túlzott eladósodást védő jogszabályi előírásokkal, így saját szabályzataiból hiányoztak többek közt a hitelbírálatnál elfogadható jövedelmek típusai, a munkáltatói jövedelemigazolások adattartalmi követelményei és a lízingbevevő által teljesített önerő igazolásának ellenőrzése is. A jegybanki vizsgálat további hiányosságokat tárt fel a jövedelemarányos törlesztőrészlet előírásokkal összefüggő – s szintén kiemelten ellenőrzött – kötelező jegybanki adatszolgáltatással kapcsolatban is.

Mindezek miatt az MNB kötelezte a Merkantil Bankot, hogy a hitel és pénzkölcsön nyújtási, valamint jegybanki adatszolgáltatási tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően végezze, s gondoskodjon olyan belső szabályozás és eljárások kialakításáról, melyek biztosítják a jövedelemarányos törlesztőrészlet meghatározására és alkalmazására vonatkozó jogszabályi előírások betartását. A jegybank a feltárt szabálytalanságok miatt 58 millió forint bírságot szabott ki a hitelintézetre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.