BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javultak a statisztikák Csehországban

Csökkent az infláció és a munkanélküliség júniusban Csehországban – közölték szerdán Prágában.

Júniusban 2,3 százalékra csökkent a májusi 2,4 százalékról az éves infláció Csehországban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ). A jelentés szerint inflációnövelő hatása elsősorban az élelmiszerárak 5,4 százalékos éves növekedésének volt. Különösen megugrott néhány tejtermék ára: egy kiló vaj átlagára júniusban 187,5 korona (2156 forint) volt, ami rendszerváltás utáni rekordot jelent. Éves szinten most 43 százalékkal magasabb a vaj ára, mint tavaly. A sajtok 15,9 százalékkal, a joghurtok pedig 13,9 százalékkal drágultak. A tojás 23,6 százalékkal, a cukor 21,2 százalékkal drágult.

Könnyen megtudhatjuk, hazai-e a tojás – Kép: MW

A másik oldalon például 14,4 százalékkal csökkent a mobiltelefonok ára, a meleg víz 2,2 százalékkal olcsóbb. Folytatódott az üzemanyagok árának az esése is, júniusban 1,9 százalékkal voltak olcsóbbak, mint tavaly.

A munkanélküliségi mutató júniusban 4 százalékra csökkent a májusi 4,1 százalékról. A prágai munkaügyi hivatal közlése szerint 19 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi mutató Csehországban. Tavaly júniusban ez a mutató 5,2 százalék volt.

Szakértői elemzések szerint a cseh gazdaság a következő időszakban is növekedni fog, így a munkanélküliségi mutató minimumra csökkenésével munkaerőhiány várható Csehországban. A helyzet javulásához a nyári szezonális munkák beindulása is hozzájárult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.