BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Angela Merkel teljes foglalkoztatást ígér

Az autógyárak elleni támadással fordult be a kampányfinisbe Angela Merkel német kancellár, aki várhatóan gond nélkül megnyeri a szeptember 24-i választást.

A német autóipar eljátszotta a beléje vetett „hihetetlen bizalmat” a dízelbotránnyal – jelentette ki Angela Merkel szombaton, miután háromhetes szabadsága után visszatért a választási kampányba. A kancellár az utóbbi időben nem szólalt meg az ügyben, pedig egyre több bírálat érte a kormányt, hogy túlságosan közel áll a közvetlenül 800 ezer, közvetve további 500 ezer embert foglalkoztató autóiparhoz.

A kemény szavakat most is igyekezett kiegyenlíteni azzal a határozott ígérettel, hogy a kormány támogatja az autógyártókat az elektronikus gépjárművekre való technológiai váltásban. Elutasította legfőbb kihívója, a szociáldemokrata Martin Schulz javaslatát, hogy vezessenek be az Európai Unióban kvótát az elektronikus autókra. Szerinte inkább az a megoldás, ha a kormányzat segít az autóiparnak a gyors innovációban, az elektronikus autók termelésére való átállásban. „Az a kérdés, hogy a német autóipar felismerte-e az idők szavát, döntött-e a jövőbe vezető útról” – idézte a kancellárt a Deutsche Welle.

Merkel szerint a német autóipar eljátszotta a beléje vetett „hihetetlen bizalmat” a dízelbotránnyal. Forrás: AFP

Merkel Dortmundban, a német acélipar fellegvárában folytatta a szeptember 24-i választás kampányát. Aggódnia nem igazán kell, pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a szövetséges bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a ZDF televízió felmérésének pénteken nyilvánosságra hozott eredménye szerint a szavazók 40 százalékára számíthat. A legnagyobb rivális szociáldemokraták 24, a potenciális koalíciós partnerek, a zöldek és a szabad demokraták pedig 8-8 százalékon állnak. Ugyanennyire számíthat a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) is.

Merkel 2005 óta van hatalmon, és gazdasági téren az autóipar problémái ellenére nincs mitől tartania. Németország a müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet múlt heti előrejelzése szerint 0,8 százalék körüli gazdasági növekedésre számíthat a második negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva. Folyamatosan javul a gazdasági hangulat indexe, több az új ipari megrendelés, negyedszázada most a legalacsonyabb a munkanélküliség, mert bővül a munkaerőpiac, ami erősíti a fogyasztást, az pedig a kiskereskedelmi forgalmat. Segíti a gazdaságot az is, hogy alacsony az olajár, és viszonylag gyenge az euró, ami az exportőrök számára fontos.

A két évvel ezelőtti menekülthullám megtépázta Merkel népszerűségét, és a németek 44 százaléka még mindig ezt tartja az ország legnagyobb problémájának. Egy júliusi felmérés szerint azonban a kancellárral ismét elégedett a megkérdezettek 69 százaléka (igaz, ez az arány a szabadsága alatt tíz százalékkal visszaesett). A Forsa júniusi felmérésének eredménye szerint különösen magas, 57 százalékos a támogatottsága a 18–21 évesek körében, akik gyakorlatilag nem is ismertek rajta kívül más kancellárt.

Az esélyeket mindenesetre anyagi ígéretekkel is igyekszik megtámogatni: a kormányzat évi 15 milliárd eurós adókönnyítést helyezett kilátásba, valamint az infrastruktúra fejlesztésére, az oktatásra, a védelemre és a biztonságra fordított költségek emelését. Merkel emellett a dortmundi kampányülésen azt is megígérte, hogy 2025-re a jelenlegi 5,6 százalékosról 3 százalék alá csökkentik a munkanélküliséget, vagyis gyakorlatilag elérik a teljes foglalkoztatottságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.