BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét nagyot nőtt a török gazdaság

Az erős export mellett a lakossági fogyasztás és az idegenforgalom is húzta a török gazdaságot, amely 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben.

Több mint 5 százalékkal nőtt a török GDP a második negyedévben, aminek a hatására a líra árfolyama idei csúcsra erősödött a dollárral szemben.

A török statisztikai hivatal, a Turkstat hétfőn közölte: a hazai össztermék (GDP) 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben éves összevetésben, miután 5 százalékos gazdasági növekedést mértek az első negyedévben. A második negyedévi gazdasági teljesítményhez különösen az erős export, a feldolgozóipari termelés bővülése, a lakossági fogyasztás élénkülése és az idegenforgalmi bevételek növekedése járult hozzá.

A negyedéves GDP adat ismertetésére a dollár idei mélypontra, 3,39 török lírára gyengült. Tavaly a júliusi puccskísérlet és a politikai instabilitás hatására a harmadik negyedévben 2009 óta első ízben csökkent, 1,3 százalékkal zsugorodott a török gazdaság. 2016 egészében 2,9 százalékkal növekedett a török GDP.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.