BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy Márton: a piac téved

A piac inflációs előrejelzése túlzottan magas – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott sajtótájékoztatóján.

A piac inflációs előrejelzése túlzottan magas – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott sajtótájékoztatóján. Kiemelte: egyre inkább realizálódnak a Monetáris Tanács által várt lefelé mutató inflációs kockázatok.

Ahogyan az ismert, a fogyasztói árak augusztusban 2,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, a maginfláció pedig 2,8 százalékon alakult. Nagy Márton szerint azonban a monetáris politikának nem kell figyelembe vennie a dohánytermékek áremelkedését, amely a jövedéki adó növekedése miatt következett be. Emellett az sem releváns az MNB számára, hogy a feldolgozott élelmiszereken belül a tej és a tejtermékek ára jelentősen nőtt, szintén egyszeri hatás miatt. A dohány és a tej nélkül ugyanis az inflációs főindex 1,9 százalék lenne, a maginfláció pedig 1,7 százalékon alakulna.

Nagy Márton szerint az infláció az MNB 2-4 százalék közötti toleranciasávjának aljához fog csökkenni a következő időszakban. Hangsúlyozta: a kockázatok lefelé mutatnak, vagyis az alacsonyabb infláció irányába, a Monetáris Tanács pedig nem konvencionális eszközökkel reagálhat, ha szükséges.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.