BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem teljesít rosszul a lengyel gazdaság

A vártnál nagyobb GDP-növekedés, rekordalacsony munkanélküliség és némileg emelkedő infláció jellemezte a lengyel gazdaságot az elmúlt időszakban.

Az elemzői várakozásoknak megfelelően némileg gyorsult a fogyasztói áremelkedés üteme Lengyelországban augusztusban – közölte hétfőn a legyen statisztikai hivatal.

Fotók: AFP

Éves szinten az elemzői várakozásoknak megfelelően 1,8 százalékkal emelkedtek augusztusban a fogyasztói árak Lengyelországban a júliusi 1,7 százalék után. A fogyasztói árnövekedés ütemének enyhe gyorsulásáéért egyebek között a közlekedés árának 1,8 százalékos, valamint az élelmiszerek és a nem alkoholos italok árának 4,3 százalékos emelkedése felelt. Havi szinten 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak augusztusban a júliusi 0,2 százalékos visszaesés után, elemzők némileg nagyobb mértékű, 0,2 százalékos visszaeséssel számoltak az év nyolcadik hónapjában.

A lengyel statisztikai hivatal (GUS) adatai szerint a második negyedévben 3,9 százalék volt az éves GDP-növekedés az első negyedévi 4,0 százalék után. Elemzők előzetesen 3,8 százalékos éves GDP-növekedést jeleztek előre. A vártnál nagyobb gazdasági növekedési ütem és a stabil pénzügyek kedvező hatással vannak Lengyelország szuverén besorolására – írja a Moody's Investor Service jelentése. A Moody's 3,2 százalékról 4,3 százalékra növelte 2017-es lengyel GDP-növekedési előrejelzését, a GDP-arányos költségvetési hiányra vonatkozó prognózisát pedig 2,9 százalékról 2,5 százalékra csökkentette a múlt héten.

Júliusban több mint huszonhat éves mélyponton stagnált a lengyelországi munkanélküliségi ráta a lengyel statisztikai hivatal adatai szerint. Az év hetedik hónapjában 7,1 százalékos volt a munkanélküliség Lengyelországban, a júniusi adattal megegyezően, ez 1991 áprilisa óta a legkedvezőbb ráta. Szakértők szerint a gazdaság második negyedévi növekedését a lakossági fogyasztás bővülése hajtotta, amihez hozzájárult a rekordalacsony munkanélküliség és az új családtámogatási rendszer.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.